Hærvejen ved Bække

Fra Randbøl Hede er der 12 km til Bække ad Hærvejen. Her ligger Hærvejsudstillingen i den tidligere rutebilstation, som giver en forståelse for Hærvejens forløb og indblik i livet langs den. På en række store plancher fortælles og illustreres, hvordan landskabet omkring Bække har formet Hærvejens forløb. Det ellers så vidt forgrenede forløb af Hærvejen har i oldtiden samlet sig i Bække, som derfor udviklede sig til et trafikalt knudepunkt. Man kan derfor være sikker på, at den del af Hærvejsruten, som man følger igennem Bække, er meget autentisk og ligger præcis, hvor den gamle Hærvej gik.

Udstillingen

I udstillingen indgår også en detaljeret gennemgang af de runesten, som findes langs med Hærvejen i området omkring Bække. I løbet af sommersæsonen er udstillingen bemandet med lokale frivillige om eftermiddagen. Foran Bække Kirke står en af runestenene med tilknytning til Tue-Ravnunge. Den blev fundet i kirkegårdsdiget i 1810, men det vides ikke hvor den oprindeligt har stået. På stenen står “Tue, Ravns ætling, og Funden og Gnyble, de tre gjorde Thyras høj”. Om end det ikke kan endeligt bevises, så er det nærliggende at tro, at de tre mænd har stået bag opførelsen af den ene af højene i Jelling kun 30 km nord herfor. 

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

Bækkemonumentet ligger 81 meter over havet og har derfor været et markant punkt i landskabet. Det består af en imponerende 45 m lang skibssætning, som en 10 m bred del af Hærvejen engang gik lige igennem.

► Læs mere om Bækkemonumentet her

På kirkegården ved Læborg Kirke 6 km syd for Bække står i dag den fjerde runesten med forbindelse til Ravnunge-Tue.

► Læs mere om Læborgstenen her

I forhallen til museet står runestenen fra Malt, Danmarks mærkeligste runesten.

► Læs mere om Museet på Sønderskov her

På Randbøl Hede, står Randbølstenen på sin oprindelige placering.

► Læs mere om Stenen på Randbøl Hede her

Ca. 14 km syd for Jelling byggede Harald Blåtand en bro over Vejle Ådal i 980. Det indgyder respekt, at den som brokonstruktion ikke blev overgået før Lillebæltsbroen stod færdig i 1935.

► Læs mere om Ravning Enge-Broen her