Ribe Domkirke

Uanset hvordan man ankommer til Ribe, så ser man på lang afstand Domkirkens ikoniske tårne hæve sig over den flade marsk. Kirken ligger på torvet midt i byen, lidt nede i et hul, hvilket adskillige skolebørn i historietimerne har lært skyldes affald ophobet gennem århundrederne i gaderne omkring bygningen. Den nuværende kirke blev påbegyndt i 1150, men inden da stod der en anden stenkirke på samme sted. Arkæologiske udgravninger på pladsen har belyst, at dette med al sandsynlighed var stedet, hvor missionæren Ansgar grundlagde den første kirke i det nuværende Danmark i midten af 800-tallet. På Domkirkepladsen står en statue af Ansgar udført af Hein Heinsen. Her går man faktisk rundt oven på Danmarks første kristne kirkegård, som er samtidig med Ansgars kirke – anlagt længe inden Harald Blåtand officielt havde gjort danerne kristne. I kirken er der et museum om kirkens historie.

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

Ribe er den første danske by, som nævnes i de skriftlige kilder. I ca. 855 omtales byen, da den danske konge Horik II giver missionæren Ansgar tilladelse til at bygge en kirke i byen.

► Læs mere om Ribe her

Få kilometer nord for Ribe by på Ribe Nørremark blev en skat fundet med et frankisk sølvbæger og seks små nordiske drikkeskåle.

► Læs mere om Ribeskattene her

I forhallen til museet står runestenen fra Malt, Danmarks mærkeligste runesten.

► Læs mere om Museet på Sønderskov her

Her er et udstillingshus om de arkæologiske fund og en natursti på 3,5 km gennem området kaldet Oldtidsruten. Den går forbi fundamenterne fra de fundne huse, som er markeret i skovbunden. 

► Læs mere om Østskoven her

I den nordøstlige udkant ligger Kampdiget, et voldanlæg sandsynligvis anlagt i jernalderen. Den bevarede del af volden er 200 m lang, 4,5 m bred og ca. 1 m høj.

► Læs mere om Grimstrup Krat her