Roskilde Domkirke

Hvorvidt Harald Blåtand rent faktisk byggede den første trækirke, hvor Roskilde Domkirke står i dag, finder vi nok aldrig ud af. Ifølge de skriftlige kilder skulle den første kirke af sten i Roskilde være blevet bygget af Estrid efter 1026, men der er ikke fundet arkæologiske beviser på den under Domkirken, så der kan reelt være tale om Skt. Jørgensbjerg Kirke. Til gengæld er der med sikkerhed fundet rester af Svend Estridsens frådstenskatedral fra 1080, senest da dronning Margrethe 2.s kommende gravkapel i 2013 blev udgravet af arkæologer fra Nationalmuseet. Det var den første arkæologiske udgravning inde i Roskilde Domkirke i mere end 60 år.

Skt. Birgittes Kapel, hvor dronningen en dag skal stedes til hvile, er bygget i den sidste halvdel af 1400-tallet på en del af domkirkepladsen, som tidligere var kirkegård. Arkæologer fandt skeletter af tidligere borgere eller præster i Roskilde, men ingen af dem kunne efter undersøgelserne med sikkerhed placeres i 1000-tallet. Roskilde Domkirke fremstår i dag som en stor gotisk teglstenskatedral påbegyndt omkring 1170.

Kongelig gravkirke

Domkirken fungerer som kongelig gravkirke med mere end 35 konge- og dronningegrave. Domkirken er et af de tidligste eksempler på gotisk teglstensarkitektur og er blevet optaget på UNESCOs prestigefyldte verdensarvsliste. I middelalderen var højkoret det helligste sted i kirken. Her blev relikvierne opbevaret og domkirkens stiftere begravet: Harald Blåtand, Estrid, Svend Estridsen og biskop Vilhelm. Haralds grav er i dag tom, men Vilhelms grav indeholder to skeletter, hvoraf den ene har en krigsskade efter en pil.

Ifølge Saxo blev Harald dræbt af en pil, da han gik ind i en skov for at forrette sin nødtørft. Så måske var Harald ved en fejl endt sammen med Wilhelm? Saxo fortæller dog, at det ikke er Harald, og historikere er tilbøjelige til for en gang skyld at give Saxo ret. Hvor Harald så blev begravet, er der ingen der ved.

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

I en ny udstilling formidler museet Roskildes kulturhistorie og præsenterer fund og genstande fra den rige Roskildeegn fra stenalder til i dag.

► Læs mere om Roskilde Museum her

Roskilde menes grundlagt, som en magtdemonstration fra den nye kristne kongemagt og dens nye allierede: Kirken.

► Læs mere om Roskilde her

Gerdrupgraven er en gådefuld grav. Hvem er manden? En slave som ufrivilligt måtte gå i graven med sin herskerinde?

► Læs mere om Gerdrupgraven her

Ude foran kirken står en runesten. Den har en historie, som rækker flere tusind år længere tilbage, end da den blev ristet med runer i vikingetiden.

► Læs mere om Runestenen udenfor Ansgar Kirke her

På Lejre Museum kan man se en udstilling om Skjoldungerne, hvor man kan se de mange fund fra udgravningerne i Gl. Lejre.

► Læs mere om Lejre Museum her