Tamdrup Kirke

20 km syd for Sønder Vissing fandt en af de afgørende begivenheden i Danmarkshistorien sted: Ifølge legenden var det her ved Tamdrup Kirke, at Harald Blåtand omkring 965 så den tyske præst Poppo bære jernbyrd, som overbeviste kongen om, at kristendommen var den sande lære. Han lod sig døbe og satte sig for at kristne danerne. Den dramatiske scene er gengivet på kirkens altertavle fra ca. 1100-tallet. Måske var de oprindeligt siderne i et relikvieskrin, da Tamdrup Kirke fungerede som valfartskirke for Poppo.

Et er legender, noget andet er arkæologiske fakta – det kan nok aldrig bevises, om Poppo rent faktisk har været i Tamdrup, men det er bemærkelsesværdigt, at i denne meget lille landsby ligger en af landet ældste landsbykirker fra 1125, bygget som en romansk basilika, med nogle af landets ældste bevarede kalkmalerier. Dertil har arkæologer uden for kirken fundet resterne af en stormandsgård fra vikingetiden – de diskuterer stadig, om det kan have været en kongsgård eller en af landet tidligste bispegårde. Altertavlen er en kopi, originalen kan ses på Nationalmuseet.

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

I Hedensted kan man få en fornemmelse af den oprindelige trækirke.

► Læs mere om Hedensted Kirke her

I 1650 blev der observeret mere end 20 skibssætninger, men i dag kan man kun se 10 af dem – resten er enten forsvundet eller dækket af sand.

► Læs mere om Skibssætningerne på Hjarnø her

På runestenen står der "Toke, Troels´ søn, rejste denne sten efter ... god ... og Risbiik sin broder."

► Læs mere om Runestenen i Gylling Kirke her

Mellem højene står de to Jellingsten. Den mindste sten er rejst af kong Gorm til minde om hans kone Thyra. På den store sten fortæller kong Harald om sin herkomst, praler af sine erobringer og forkynder sin kristning af danerne.

► Læs mere om Jellingstenene her

Et eksempel på datidens hulveje kan man se i skrænten over Fårup Sø, 2 km syd for Jelling.

► Læs mere om Fårupvej Hulveje her