Den 12. maj 2012: 20 sek./meter og fire meter sø

af museumsinspektør og marinarkæolog Jørgen Dencker, projektleder på det danske vrag

Så ligger vi underdrejet og rider stormen af.
Siden i tirsdags har vi på vejrudsigten, som DMI laver specielt for os, medens vi arbejder her midt i Femern Bælt, kunne se, at vi fredag ville blive ramt af voldsomt blæsevejr, som først ville flove i løbet af søndag. Lørdag ville vindstyrken snige sig op over 20 sek./meter med en bølgehøjde på 3-4 meter. (De dramatiske prognoser kan ses her...) Det betyder selvfølgelig, at al dykning må indstilles i et par dage. Grænsen for, hvornår dykning kan gennemføres på forsvarlig vis, er ca. 1 meters bølgehøjde afhængig af om bølgerne er korte eller lange og omkring 10 sek./meter vind. Så længe dykkeren er på bunden er der ingen risiko ved at dykke i høj sø. Men når dykkeren er på vej op i kurven, hvor han skal tilbringe 30 minutter på seks (6) meters vanddybde for at få tilstrækkelig meget ophobet N2 (kvælstof) ud af blodet, så man undgår dykkersyge, er risikoen for ulykker stor. Det er ikke specielt hensigtsmæssigt, at dykkeren bliver hevet op og ned, svinger frem og tilbage eller for den sags skyld, at dykkerkurven, som en anden gondol, smadrer ind i skibssiden, når den kommer oven vande.

Tre dyk før helvede brød løs

For at få mest muligt ud af en dykkerundersøgelse, skal man helst være et skridt foran, så man kan planlægge opgaverne ud fra vejrudsigten. Vejrudsigter holder langtfra altid stik. Dårligt vejr kan komme tidligere eller senere end varslet. I dette tilfælde faldt loddet i vores hat. For, hvor vi forsigtigt havde håbet på et enkelt dyk om fredagen, hvor dykkerkurven med to hjelmklædte dykkere brød overfladen kl. 07.18 på vej ned for så at returnere 2½ time senere, fik vi faktisk hele 3 dykninger før helvede brød løs.
Kl. 15.00 kom vinden til gengæld også med fuld styrke. I løbet af en halv times tid, hvor vinden skiftede fra sydvest til vest og steg fra 8-9 til 13-14 sek./m og lige nu (fredag aften kl. 22), medens jeg sidder og skriver fra kahyt nr. 18, ligger den på omkring 17 sek./m.

Vagtskibet JHC Guard

På det store skib Vina mærker vi kun kæmpebølgerne som en svag, behagelig vuggen - indtil videre i al fald. Det ser straks værre ud for vores vagtskib JHC Guard fra Øresund Bådeservice, som bare er en legetøjsbåd i forhold til Vina (undskyld til JHC Guard for udtrykket). Den hopper lystigt op og ned som en tyr, der slår sig vildt i tøjret. Jeg har virkelig ondt af de seks søfolk, der skal ligge dér i døgnets 24 timer.
Vagtskibets opgave er i øvrigt at jage alle både, der er på vej ind i vores 2000x2000 meter store forbudszone, væk. Indtil nu har det kun været en sejlbåd indregistreret i Malta og nogle kajakroere, der krydsede Femern Bælt, der har vovet sig ind i området, og som straks er blevet guidet ud igen - venligt, men bestemt naturligvis. Alle de kommercielle skibe, der i stort antal passerer forbi i den internationale sejlrute, kan på avancerede elektroniske søkort og andre instrumenter se, at der er etableret et forbudsområde, hvilket de fuldt ud respekterer.

20 sek./meter og fire meter sø

Nu er det blevet lørdag morgen og vinden er på vej op over 20 sek./meter. Bølgehøjden ligger på næsten fire meter. Ankerwirerne er dirrende stramme, men holder. Vina har bare flyttet sig 1,5 meter – sandsynligvis sideværts eller fordi, der er mere træk på wirerne.
Vi er helt trygge og får lavet en masse papirarbejde, a jour fører fundlister, fotograferer og tegner fundene, som man ellers ikke når på de hektiske dage, hvor der dykkes.
Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.
Næste voldsomme lavtryk ankommer onsdag, hvor vinden igen øger til 20 sek./meter og bølgehøjden til over fire meter. Vejrudsigter holder heldigvis ikke altid stik……

12. maj 2012
Jørgen Dencker
Vina, Kahyt 18