Havhingsten under sejl i det Irske Hav 2007. Foto: Werner Karrasch

Havhingsten på sommertogt 2016

I den første uge af det tre-uger lange togt, er der ikke sat en fast kurs- skibet og dets besætning sejler ud i det blå og benytter den programfrie uge til at få lidt ekstra sømil under kølen.
Denne uge giver besætningen muligheden for enten at få pudset færdigheder af, eller afprøve helt nyvundne færdigheder i at tumle de 30 meter lange skib. Den forventningsfulde besætning består nemlig af en blanding af erfarne og nye medlemmer.. 
De sejler derhen hvor vinden blæser, og der er derfor ikke planlagt havnebesøg på forhånd.

Danmark bliver til

Fra den 15. - 30. juli indgår Havhingsten i 'Kongens togt', en omsejlende festival der giver publikum mulighed for at udforske, smage og lege sig ind i vikingetidens og middelalderens verden og den del af Danmark, som kongerne af den tid var med til at skabe.

Festivalen sætter i 2016 fokus på Knud den Store. Kongen der for 1000 år siden erobrede England, og blev hersker over et helt nordsøimperium.

Undervejs besøger Havhinhingsten og resten af festivalen otte havne på Sjælland. 

Korsør (fæstningen): Ankomst 15. juli kl.14 – Afgang 16. juli kl.11

Vordingborg
(Nordhavnen ved Danmarks Borgcenter): Ankomst 18. juli kl.19 – Afgang 20. juli kl.11

Kalundborg (Vesthavnen): Ankomst 22. juli kl.13 – Afgang 23. juli kl.10

Rørvig (Rørvig havn): Ankomst 24. juli kl.19 – Afgang 26. juli kl.10

Lejre (ved munkholmbroen): Ankomst 26. Juli kl.15 – Afgang kl.17

Holbæk (Holbæk havn): Ankomst 26. juli kl.19  – Afgang 28. juli kl.11

Frederikssund
(Frederikssund havn): Ankomst 29. juli kl.14 –  Afgang 30.juli kl.09

Roskilde
(ved Vikingeskibsmuseet): Ankomst 30. Juli kl.14

Kongens togt er en del af formidlingsprojektet 'Danmark bliver til'. Med projektet bliver til formidler Midt- og Vestsjælland Danmarks historie gennem tilbagevendende events, undervisningstilbud i folkeskolen og enkeltstående arrangementer, og søger derved at øge forståelsen for de begivenheder, personer og kulturelle udviklinger, der har været udslagsgivende for udformningen af det Danmark, vi kender i dag.

'Danmark bliver til' er en del af Kulturaftalen for Kulturregion Midt- og Vestsjælland.

En repræsentant med mange opgaver

Havhingsten er ikke bare en udstillingsgenstand men et meget benyttet og aktivt skib i alle henseender, som bliver brugt til det overordnede formål at skulle bidrage til Vikingeskibsmuseets forskning og formidling, og som en vigtig del af den eksperimentelle arkæologi, blandt andet gennem opsamling af data fra sejladserne.

Da Dublin-togt i 2007-2008 var slut, lå Havhingsten nogle år lå på land, men siden søsætningen igen 2012, er der hvert år blevet sejlet masser af sømil i Kattegat og Østersøen, med besøg i danske, svenske og tyske havne. 

Derudover har Havhingsten haft opgaver i forbindelse med, udstillingsåbning i Berlin hvor mandskabet roede på floden Spree, og hvor skibet blev besøgt af tusindvis af Berlinere, samt deltagelse i optagelserne til en ny international tv dramaserie. I museumshavnen lægger skibet dagligt dørk til de mange besøgende på Vikingeskibsmuseet, der lige skal mærke det fantastiske skib.

Følg togtet LIVE på hjemmesiden

Det præcise afrejsetidspunkt for Havhingsten fastlægges på grund af vejrudsigten meget sent, det vides lige nu ikke om det bliver lørdag eller søndag, når tidspunktet kendes vil det blive lagt ud på Vikingeskibsmuseets hjemmeside og Facebook side.

Fra det øjeblik Havhingsten smider den sidste fortøjning i Museumshavnen til skibet vender hjem igen, kan rejsen følges online på vikingeskibsmuseets hjemmeside.

Hold øje på hjemmeside og Facebook - måske kommer Havhingsten til en havn nær dig!