Skibets vagtplan

For at sejle et stort skib som Havhingsten fra Glendalough er det nødvendigt med mange hænder ombord, hvis opgaver det er at passe skøder og braser, sætter halsen i vendinger, være udkig, ro, stå ved roret og meget andet.

Ombord på Havhingsten deltager 65 frivillige gaster. De er organiseret i 6 rum som afgrænses af de tofter eller bænke roerne sidder på. Hvert rum har en formand, som sikrer at gasterne i rummet udfører deres arbejdsopgaver, overholder deres vagter og melder tilbage til skipper. Ligesom i Vikingetiden indgår gasterne i vagthold. Vagterne kaldes bagbord og styrbord vagt efter skibets to sider.

  • Ifølge kilderne var der en streng arbejdsdeling om bord. Hvorfor det? Kunne man ikke bare deles lidt og skiftes når man havde lyst?
  • Sammenlign vagterne på et krigsskib i vikingetiden med vagtplanen ombord på Havhingsten. Find ud af hvilke vagter der har været ombord på et krigsskib i vikingetiden.
  • Find ud af hvilke vagter der var ombord på Havhingsten på togtet til Dublin 2007.
  • Lav en vagtplan for et krigsskib – alle poster på skibet skal betjenes, men folk skal også have mad og søvn for at kunne arbejde.