På det ovenstående kort ses nogle af de historiske steder, byer og lokaliteter i Skotland som opstod i løbet af vikingetiden eller som havde en særlig betydning; handelsbyer, ringborge, domkirkebyer og magtcentre.

» Du kan få et overblik over vikingerne i vest på kortet her...

» Du kan se nærmere på de historiske steder i Skotland på kortet her...

» Du kan se nærmere på de historiske steder i Irland på kortet her...

Vikingerne i England

I 793 plyndrede danske vikinger for første gang på engelsk jord. Overfaldet på klosteret Lindisfarne var begyndelsen på vikingernes magt i England.

De danske vikinger sluttede fred med lokale folk mod betaling af penge – den såkaldte Danegæld. Året efter ankom en større vikingehær på omkring 2000-3000 mand og erobrede det meste af Østengland. Det er siden blev kaldt Danelagen. Ordet betyder egentlig "danerloven".

Svend Tveskæg og Knud den Store

I store dele af vikingetiden var England forholdsvis fredeligt. Men der opstod uroligheder, da den engelske konge Edward blev myrdet i 978, og broren Æthelred på 10 år blev konge. Vikingerne udnyttede uroen og hærgede i 980 den engelske kyst. Svend Tveskæg kom med en stor flåde på 90 skibe og plyndrede det sydøstlige England. Svends hær blev betalt 10.000 pund sølv i danegæld af englænderne. I de følgende 20 år fulgte en periode med konstant plyndring. Angrebene startede som små og spredte overfald, men blev siden samlet i store hære, ledet af høvdinger eller konger. Udbetalingen af danegæld steg hastigt i disse år.

I 1013 sejlede Svend Tveskæg endnu en gang mod England - Denne gang for at erobre landet. Det lykkedes for ham efter kun få måneders kampe. Svend Tveskæg døde året efter, og hans søn Knud blev valgt til konge af hæren. Efter Knuds død i 1035 blev England splittet. To af Knuds fire børn kom til at sidde på den engelske trone, men i 1042 var de alle døde uden efterkommere. Æthelreds søn Edward blev nu konge. Hvad der siden skete, kan du læse mere om i Kampen om England.

Nordiske Stednavne i England

Vikingernes indflydelse i England kan ses på de bevarede nordiske stednavne. Danelagens grænser kan i dag også spores ved hjælp af stednavne. I det sydlige Yorkshire findes flere mindre byer og stednavne, der ender med ordet by. Byerne ligger kun en dags ridt fra den store by York, som i vikingetiden hed Jorvik. Den var en slags hovedstad for de skandinaviske vikinger i England.