Vikingelege

Udgivet 04/06-2020

Gå på opdagelse på Vikingeskibsmuseets store udendørsområder, hvor vi har gjort klar til, at hele familien kan dyste mod hinanden i vikingelege.

Dato: til (museets åbningstid)

Hver dag kan du f.eks. lege som vikingerne! Der vil være vikingelege- og spil til fri afbenyttelse. Kast dig over strategiske lege som 'Kast Thors hammer' eller 'Fortøjningskast' eller prøv kræfter med styrkelege, f.eks. 'Firtræk.

I legene bliver man testet på samarbejde, styrke og taktik, det kan f.eks. ses i relation til vikingetidens kamptræning, hvor styrke ikke var nok for at blive en god kriger: Hurtighed, finmotorik og afkodning af bevægelser var lige så vigtige egenskaber at besidde.

Børneliv i vikingetiden

Der findes ikke mange kilder, der fortæller om, hvordan det var at være barn i vikingetiden. Ud fra det vi kender til perioden, antager vi, at børneliv har set meget anderledes ud for 1000 år siden, end det gør i dag.

Fritid, som vi kender det, har ikke eksisteret på samme måde i vikingetiden, og tid til leg har formentlig været begrænset. Fra en tidlig alder har man hjulpet sine forældre med daglige gøremål som for eksempel madlavning og pasning af dyr og marker.

Arkæologer har dog fundet udskårne dyr, skibe og sværd i træ, der tyder på, at børnene også har leget nogle af de samme lege, som børn gør i dag. 

Legene har antaget former, der gav børnene færdigheder, som var vigtige for dem at besidde senere i livet. Det kunne f.eks. være som krigere, sømænd, vævere osv. I sagaen om den norske kong Harald Hårderåde ved vi, at det at dyste og være god til forskellige discipliner har været vigtigt. Ifølge sagaen mestrerede han både det at stå på ski og skyde med bue og pil. Leg har altså været en vigtig del af livet i vikingetiden og den tidlige middelalder.

Gå på opdagelse på Vikingeskibsmuseet store udendørsområder, hvor vi har indrettet nye oplevelsesområder, så der stadig er masser at opleve indendørs og ikke mindst udendørs.