Lær at sejle et vikingeskib

Vikingeskibsmuseet tilbyder dette heldagskursus til dig, der vil prøve kræfter med at sejle et vikingeskib. En stor sejladsoplevelse venter dig, for her er tale om den ægte vare, når kursisterne går om bord fiskerbåden 'Kraka Fyr' eller i krigsskibet 'Helge Ask'. I løbet af dagen lærer du om råsejl, halstov, boline og alle de andre begreber, der knytter sig til sejlads i vikingeskibe, lige som du får lov at mærke vinden, høre skibets knirken, og du får det tjærede tovværk mellem hænderne. 

Skibene

Skibene er bygget med de samme metoder, materialer og værktøj, som vikingetidens bådebyggere brugte, og skibene repræsenterer noget af det tætteste, vi kommer de oprindelige skibe. 'Kraka Fyr' er en rekonstruktion af Skuldelev 6-skibet, et fiske- og fragtfartøj fra vikingetiden, Kraka Fyr blev bygget på Vikingeskibsmuseets bådeværft i 1998.
Kraka Fyr har plads til 10 kursister og der vil være 2 besætningsmedlem om bord.
'Helge Ask' er museets rekonstruktion af det lille krigsskib Skuldelev 5. Helge Ask blev rekonstrueret som Skuldelev 5 oprindeligt så ud. Bunden og hele bagbord side af skibet - ca 65 % er bevaret - og det var derfor muligt at genskabe den manglende styrbord side.

Kursets indhold

Kurset giver dig en grundlæggende introduktion til sejlads med råsejlet, som vikingeskibenes firkantede sejltype kaldes. Et sejl, der gør, at sejladsen adskiller sig væsentligt fra sejlads med moderne rigtyper. I modsætning til bermuda- og gaffelsejl, er råsejlet eksempelvis placeret foran masten, og det kræver ofte en del tilvænning især for sejlere med stor erfaring med de mere moderne skibstyper. 

Du får en gennemgang af Vikingeskibets særlige konstruktion og en præsentation og forklaring af skibets metervis af tovværk, der blandt andet er i originale materialer, som hestehår og lindebast. Der bliver også tid til at binde knob og få styr på, hvad de bruges til om bord.

Hele kurset er baseret på praktiske øvelser på Roskilde Fjord, og inden afgang fra museumshavnen vil deltagerne modtage en kort sikkerhedsinstruks, og der vil blive udleveret redningsveste. Vi har madpakker med, som vi spiser om bord.

Et dagkursus i sejlads giver nye oplevelser for både den uerfarne sejler og den, der søger nye udfordringer og vinkler på sin sejlererfaring. 

Datoer for 2022:
Sejlads i Kraka Fyr:
Lørdag den 28. maj - UDSOLGT
Lørdag den 11. juni - UDSOLGT
Lørdag den 18. juni - UDSOLGT

Sejlads i Helge ask:
Lørdag den 20. august
Lørdag den 3. september

Pris:
Voksne: 1365,00 DKK pr. deltager inkl. madpakke og vand samt adgang til Vikingeskibsmuseet.

Tidspunkt:
Lørdag kl. 10.00 - 16.00.

Tilmelding via BilletExpressen:
» https://vikingeskibsmuseet.billetexpressen.dk/

Bemærk:
• VIGTIGT: Af sikkerhedshensyn skal alle deltagere kunne forstå dansk eller engelsk.
• Der kræves ikke forudgående kendskab til sejlads med vikingeskibe.
• Vi forbeholder os ret til at aflyse, hvis vejret er en risiko for sikkerheden.
• Medbring varmt tøj.
• Der tages forbehold for de gældende corona restriktioner.