Vikingeskibsmuseet afblæser beredskabet

Vandstanden faldt 27. december kl. 14.00 til under 140 cm over daglig vande, og oprydningen efter stormen Urd gik straks i gang.

"Vikingeskibsmuseet elsker gæster. Men nu må Urd gerne gå hjem!" Sådan indledte Beredskabsansvarlig på Vikingeskibsmuseet Claus Christiansen orienteringsmødet med de 55 ansatte og frivillige, der tirsdag den 27. var mødt op for at rydde op efter stormen Urd.

Vandstanden toppede omkring kl. 8.10 med en højde på ca. 150 over daglig vande, og glæden var umiddelbart stor, da de efterfølgende målinger viste svindende vandstand. Men Urd gik ikke frivilligt. Kort efter kl. 9.00 gik vinden mere i nord, og det gjorde, at vandet igen blev presset tilbage i fjorden. De mange frivillige, der var mødt op for at hjælpe med oprydningen, måtte derfor vente - først med morgenmad og kaffe, og senere frokost - før vandstanden endelig omkring kl. 13.00 viste en stabil tilbagetrækning. 

De 55 trætte (og ømme) højvandsvagter, der på dette tidspunkt havde været i gang i 36 timer, gik alligevel ihærdige til opgaven med at slæbe de godt 700 sandsække væk, fjerne plastikafdækningen fra vikingeskibene, sætte skilte, både og tømmer og meget, meget mere på plads. 

Ingen større skader
Selv om dele af museumøen kom under vand, skete der ingen større skader på museet i denne omgang. Takket være den store indsats, kan alle ånde lettet op. Men oplevelsen var alt for nervepirrende. Vikingeskibsmuseets direktør Tinna Damgård-Sørensen udtaler: 

"Jeg var, for at sige det lige ud, skide nervøs. Vikingeskibshallen er i så ringe forfatning, at ethvert stormvarsel får os til at ligge søvnløse. Men, vi var heldigvis langt bedre forberedt denne gang end ved stormen i 2013. Vores beredskabsplaner blev fulgt til punkt og prikke, og det hele fungerede flot. Vi skylder en kæmpe, kæmpe tak til de mange dedikerede og udholdende ansatte og frivillige, som valgte at droppe julefrokosterne og familiehyggen på en 2. juledag for at sikre vores museum og vores fælles kulturarv; de gamle vikingeskibe". 

I Vikingeskibshallen er skibene nu igen pakket ud af den beskyttende plastik, men det store træværn, der holder og forstærker vinduesfacaden mod fjorden får lov at blive stående til efter nytår. 

Museet vil gerne bringe en stor tak til Østsjællands Beredskab, som undervejs bistod med råd, vejledning, sandsækkefyldning og godt samarbejde.


Af: Rikke Tørnsø Johansen

27/12 - 2016