Ottar lauget vrider vidjer

Ottar lauget har benyttet sig af den solrige weekend og brugt lørdagen på at vride vidjer... Men hvad er en vidje egentlig?

På skibe og både fra vikingetiden sad roret fast på styrbordside af skibet og var fæstnet med  rortov eller vidjer. En vidje er et langt tynd træ eller gren der - til brug som rorvidje - vrides til de langsgående fibre løsner sig fra hinanden.  

Hvad kan vi bruge som vidje?

I et par enkelte arkæologiske fund fra vikingetiden, sad der stadig et stykke rorvidje fast i skottet, og man har fundet vidjer lavet af bl.a. eg, fyrrerod, lindebast, birk, hassel og enebær. Enkelte skriftlige kilder beskriver også rorvidjen som et stykke tov fremstillet af, for eksempel hud eller plantefibre.

Vores erfaringer med sejlads med rorvidjer har vi bl.a. fra Havhingstens tur fra Irland i 2008 og fra Ottar der har sejlet med rorvijer af træ siden skibet blev søsat i år 2000. Ottar sejlede bl.a. over Nordsøen fra Tyborøn til Edingburg med en rorvidje af birk og tilbage til Norge med en ny birkevidje. Erfaringen er, at en rorvidje som tommelfingerregel holder til 5-7 dages sejlads, alt efter hvor god kvaliteten er.

Hvordan fremstilles en rorvidje?

I maj måned, når træerne trækker safter op for at producere blade, finder man et birketræ uden nævneværdige grene på de første 2,5 m af stammen, og med en diameter på 5 cm lige over jorden. På den ene side af træet hugger man rødderne over ca. 20 cm ude fra stammen og ligger træet ned, mens de resterende rødder stadig hænger fast i jorden.
Så begynder man at vride træet helt ude fra de yderste smågrene, og efterhånden bliver stammen også vredet, hvorved de langsgående fibre løsner sig fra hinanden, så træet er til at bøje rundt.
Når stammen er vredet til omkring 20 cm fra roden, hugges de resterende rødder over og vidjen er færdig.

Hvordan monteres vidjen?

Vidjen kan bruges umiddelbart efter den er fremstillet. Den kan også gemmes, så skal den bare ligge i vand i et par dage før montering, så den bliver bøjelig og medgørlig igen.
Roden skal bruges som stopklods på ydersiden af roret. Vidjen stikkes først gennem roret, derefter gennemsiden på skibet og ind i rorskottet.
På skottet er der tre huller som vidjen bliver bundet fast i.

» Du kan læse mere om vidjer her.. 


Af: Sabine Stubbe Østergaard

02/05 - 2016