Ny sauna på de frivilliges ø

Flaget blev hejst ved den nye sauna.

Lørdag 7. februar 2015 indviede vinterbaderne i Roskilde deres nye sauna. En lille træbygning, som ligger og vugger på en flydemole yderst i museumshavnen.

Saunaen, der er dobbelt så stor som den tidligere, skal bruges af foreningens knap 500 medlemmer gennem hele vintersæsonen, der strækker sig fra oktober til april.

De frivilliges ø
Ved indvielsen blev snoret klippet af Roskildes borgmester, Joy Mogensen, der i sin tale lagde vægt på visionen om, at Museumsøen skal være en ø for frivillige, og at vinterbadernes tilstedeværelse passer godt ind i det billede.

Visionen om de frivilliges ø, er en vision, som Vikingeskibsmuseet deler. Tanken om en åben Museumsø med fri adgang til fjorden og som base for et aktivt foreningsliv er derfor også et omdrejningspunkt i den Vision og Helhedsplan for museets udvikling, som blev vedtaget af Roskilde Byråd i slutningen af december sidste år.

Vikingeskibsmuseet har derfor indgået en kontrakt med vinterbaderne om at huse både dem og saunaen i mange år frem.

Lørdag er store vaskedag
At vælge netop lørdag til indvielsen var i øvrigt ganske passende, når det handler om badning. Ugedagen lørdag kommer nemlig fra det gamle ord laugardagur, som betyder vaskedag, og fra gamle kilder ved vi, at vikingerne vaskede sig på denne dag. Således skriver munken John af Wallingford i sin krønike i 1220 blandt andet, at vikingerne havde stor succes med at forføre de engelske adelsfruer, netop fordi de tog bad hver lørdag, redte håret hver dag og ofte skiftede tøj.

Læs mere om Vikingeskibsmuseets vision og helhedsplan:
www.vikingeskibsmuseet/helhedsplanen  

Læs mere om vinterbaderne i Roskilde:
http://www.roskildevinterbadere.dk/


Oprettet af Lisbeth Weichel