Skjoldungens rejse er afsluttet

Udgivet 30/10-2019

Det lille vikingeskib Skjoldungen, der siden juli har sejlet fra Sognefjord i Norge med Vikingeskibsmuseet i Roskilde som mål, ankom i starten af oktober til Museumshavnen - og en tur på 775 sømil er slut. Vind har lige til det sidste været turens store udfordring, for lidt, for meget eller fra forkert retning, har været med til at gøre turen længere end planlagt.

Bådens togt havde flere formål, dels var det af Vikingeskibsmuseets eksperimental arkæologiske udforskning af vikingeskibene og deres formåen, og dels satte det fokus på en fælles nordisk ansøgning til UNESCO om, at få de nordiske klinkbådstraditioner på listen over umistelig kulturarv. 

Skjoldungen blev bygget på Vikingeskibsmuseets bådværft i 2010-2012 efter netop klinkbådstraditionen og er en enestående repræsentant og ambassadør for denne fælles kulturarv.

Oprindeligt var det ønsket, at Skjoldungen skulle nå i havn ved Vikingeskibsmuseet den 17. august, så hjemkomsten kunne fejres samtidig med Museets 50 års jubilæum. Det nåede man ikke. Båden har været blæst inde i Kungshamn på den svenske vestkyst i flere uger, og da båden kun kan komme frem for årer eller sejl, er der ikke andet at gøre end at vente. 

Ventetiden var slut da besætningen for et par dage siden kunne tage afsked med deres svenske værter, og det kunne de med fynd og klem. På 2 døgn har skibet fået tilbagelagt godt 150 sømil med en kort overnatning i Varberg og nåede den 20. september i havn i Gilleleje.  

Men endnu engang blander en drillende vind sig i projektet og de måtte blive i Gilleleje indtil den 23. september, hvor de sejlede til Hundested. Her var de igen fanget af vinden og måtte blive liggende indtil dem 30. september. Herfra gik det stærk og efter fem timers sejlads var de endnu en gang hjemme i Musemhavnen. 

» Du kan læse mere om togtet her... 


Oprettet af Sabine Stubbe Østergaard