Venneforeningens efterårsprogram 2018 er udkommet

Udgivet 31/08-2018

Efteråret byder på spændende foredrag, der blandt andet sætter fokus på, hvem vikingerne var og hvordan de så ud og på de omkring 260 runesten, der blev rejst i Danmark gennem en periode på omkring 400 år fra 700-tallet og til begyndelsen af 1100-tallet.

Foreningen Vikingeskibsmuseets venner afholder hvert år en række foredrag, og nu ligger programmet for efteråret 2018 klar.  

Torsdag den 27. september kl. 19.30: Hvem var vikingerne og hvordan så de ud? 
Ved Peter Pentz, museumsinspektør, dr.fil,. Nationalmuseet. 

De fleste har nok nogle forestillinger om, hvordan en viking så ud. Oftest forestiller man sig en mand, ret stor, blond eller rødhåret og med skæg.  Enten iført en eller anden form for ”krigsbeklædning”, måske brynje og gerne bevæbnet eller også i fornemme klæder med silke og broderede borter. Men hvad tænkte vikingerne selv om udseende og påklædning? Betød det noget, og hvis det gjorde, hvad betød udseendet så? De nyeste forskningsresultater fremlægges på foredraget.

Torsdag d. 25. oktober kl. 19.30: 40 år på havbunden 
Ved Jørgen Dencker, tidligere museumsinspektør på Vikingeskibsmuseet.

Marinarkæologi Jørgen Dencker har arbejdet med marinarkæologi i mere end 40 år. Han er den danske marinarkæolog, der har dykket på og arbejdet med flest marinarkæologiske lokaliteter. Det være sig alt fra 9500 gamle stenalderbopladser til unikke vrag fra 2. Verdenskrig og rundt omkring i verden. Igennem de 40 år har dykkerteknologien udviklet sig betydeligt og Jørgen Dencker har været med til at indføre ny teknologi og udvikle nye metoder og standarder. Dette fortæller han om, men også om nogle af de vildt spændende projekter, som han i fremtiden vil arbejde med. 

Torsdag den 22. november kl. 19.30: Danmarks runesten – en fortælling
Ved Lisbeth Imer, museumsinspektør, seniorforsker, Nationalmuseet. 

Det er sjældent, at vikingerne taler så direkte til os, som de gør på runestenene. Måske er det derfor, at vikingetidens runesten er så fascinerende det derfor. Her får vi historien fra vikingernes egen hånd. Og den er skrevet på vikingernes eget sprog og med det alfabet, man brugte i vikingetiden:  runerne. Foredraget giver en generel introduktion til runeskriften og sætter derefter fokus på de omkring 260 runesten, der blev rejst i Danmark gennem en periode på omkring 400 år fra 700-tallet og til begyndelsen af 1100-tallet.

» Download venneforeningens foredragsprogram for efteråret 2018... 

Alle foredrag finder sted i Vikingeskibshallen på Vikingeskibsmuseet, og er gratis for medlemmer med ledsager. 
50,00 DKK for ikke-medlemmer. Billetter sælges ved indgangen, dørene åbnes kl. 19.00.

» Læs mere om venneforeningen...

Gik du glip af forårets foredrag? Det er der heldigvis råd for. På vores film kanal kan se se gamle foredrag i deres fulde længe.  

» Se film her.. 


Oprettet af Sabine Østergaard