Borgmester navngiver nybygget storbåd på Vikingeskibsmuseet lørdag den 14. april kl. 14.00

Borgmester - og formand for Vikingeskibsmuseets bestyrelse - Joy Mogensen, gør os den ære, at navngive den seneste tilføjelse til museets store bådsamling - en nybygget, færøsk storbåd til hele 20 roere.

Vikingeskibsmuseet er gennem de seneste år blevet verdenskendt for at tilbyde sejladser ud på Roskilde Fjord i traditionelle, Nordiske både. Journalister fra hele verden lægger vejen forbi, og aviser som The Guardian, Mirror og Die Welt har skrevet artikler om den unikke mulighed for først at se fem originale vikingeskibe, for derefter at gå om bord i smukke træbåde - efterkommere af vikingeskibene - for selv at lægge krop til anstrengelserne ved årerne - og få belønningen, når sejlet sættes, og udsigten til fjord, landskab og Roskilde by kan nydes fra søsiden. 

Rekordår og kapacitetsudfordringer

15.596 gæster roede og sejlede med ud på fjorden i en af Vikingeskibsmuseets mange traditionelle, Nordiske træbåde i løbet af sejladssæsonen i 2017. Det er det højeste antal solgte sejladsbilletter i den tid Vikingeskibsmuseet har tilbudt sejlture.

Fremgangen har været stærkt sigende de seneste år, fra et niveau på lige ved 10.000 sejladsgæster i 2012 til nu langt over 15.000. 

Fra 1. maj til 30. september er det muligt at sejle ud på fjorden med Vikingeskibsmuseets både. Det er både muligt at booke sin helt egen båd til private grupper, det kan være firma- eller foreningsudflugter, eller ’bare’ møde op på dagen og købe en billet til en af de daglige sejlture, der tilbydes til museets gæster.  I de aller-travleste uger i juli og august, er der afgang fra Museumshavnen hvert 20. minut i hele åbningstiden. Trods de mange afgange, skal man stå tidligt op for at sikre sig en tur på vandet, ofte er alle billetter udsolgt inden middagstid, hvilket gør at en del turister går forgæves. 

En sund forretning

Den stigende efterspørgsel på ledige pladser ved årerne, har givet anledning til, at Vikingeskibsmuseets sejladstjeneste har bestilt to færøske storbåde, som udvidelse af kapaciteten. De to både skal gøre det muligt for Vikingeskibsmuseet, at imødekomme de mange, mange gæster, der ønsker sig den unikke oplevelse, det er at sejle ud i en båd, der er efterkommer af de legendariske vikingeskibe. 

Vikingeskibsmuseet råder i dag over 10 både af varierende størrelse, der er godkendte af Søfartsstyrelsen til sejlads med gæster. De største af disse traditionelle, Nordiske både er ’Oselverne’, to 16-mandsbåde, der stammer fra det sydvestlige Norge. Derudover sejler museet med tre 12-mands færøbåde.
Med tilføjelse af – i år den første – og til næste år den anden af de to nye færøbåde - kan museet udvide kapaciteten betragteligt, og dermed selv skabe den økonomi, der ligger bag byggeriet af de nye færøbåde.

Den første af de to storbåde - med plads til hele 20 roere - er nu bygget færdig, og skal navngives og søsættes lørdag den 14. april kl. 14.00

Hvad skal båden hedde?

Hvad den nybyggede båd kommer til at hedde er en velbevaret hemmelighed, der først afsløres på dagen.
Roskilde Bormester, Joy Mogensen, er en af bare en lille håndfuld mennesker, der kender bådens navn inden selve navngivningen. Borgmesteren skal navngive skibet med det efterhånden berømte ord: "Gid du må blive hugget og brændt!"
Der knytter sig mange traditioner - og en del overtro - til det at navngive og søsætte en båd. I følge god sømand-tro er det uheldssvangert, hvis skibet navn er alt for kendt, inden navngivningen. Og, når man ønsker et skib, at det må blive hugget og brændt, betyder det, at det ikke kommer ud for en ulykke til søs, men netop blive så gammelt, at det til sidst bliver hugget op og brugt til at fyre op med. 

En 'teinæringur' - En færøsk storbåd

Det er nu snart et år siden, at den færøske bådebygger Hanus Jensen og museets bådebygger Asger Rørdam begyndte på den næsten 15 meter lange båd, der er den første af to ens både, der bygges for at Vikingeskibsmuseet kan udvide antallet af gæster, der kan få muligheden for at stikke til søs, som en del af museumsbesøget. Faktisk er arbejdet på den næste færøske storbåd allerede i fuld gang, og arbejdet kan følges hen over sommeren i værftshallen. 

Bådtypen kaldes på færøsk en 'teinæringur' - oversat til dansk betyder det en 'ti-åring' - altså en båd med 10 årer i hver side.
Teinæringerne bygges på klamp, det vil sige helt uden tegninger og skabeloner. Det er en nordisk byggemetode, der kan spores helt tilbage til dengang, vikingerne byggede deres skibe for 1000 år siden. Bådebyggerne skaber bådens form alene ud fra deres erfaringer med lignende både med baggrund i færøsk bådebyggertradition, godt håndværk og et skarpt øjemål!

Fællesskab og rå muskelkraft M/K

Weekenderne i april måned er lig med arbejdsdage for de mange frivillige bådelaugsmedlemmer, der vedligeholder og sejler Vikingeskibene. Og på lørdag den 14. april kulminerer de mange arbejdstimer med den længe ventede søsætningsdag, hvor Vikingeskibsmuseets frivillige bådelaug - ved fælles hjælp og rå muskelkraft - søsætter vikingeskibene.

Program for søsætningsdagen den 14. april: 

  • Kl. 10 - 14: Museets frivillige bådelaug sætter både i vandet hele dagen.
  • Kl. 13.00 (ca.): Havhingsten Fra Glendalough - det 30 meter lange krigsskib - søsættes.
  • Kl. 14.00: Borgmester Joy Mogensen navngiver den nybyggede Teinæring hvorefter den søsættes.

 Alle er velkomne.

Fakta:

  • Vikingeskibsmuseet sejler gruppeture med både med traditionelle, Nordiske både og rekonstruerede vikingeskibe.
  • Tursejladserne, hvor du kan købe billet på dagen i billetsalget fra 1. maj - 30. september sejler i de traditionelle Nordiske både.
  • Vikingeskibsmuseet både bruges også til skoleundervisning.
  • De både, museet bruger til tursejladser med betalende gæster, er alle godkendt af Søfartsstyrelsen til passagersejlads, og sejles altid af en uddannet skipper.
  • Hvis Vikingeskibsmuseet sætter alle skibe, der er godkendt af Søfartsstyrelsen til passagersejlads på fjorden samtidig, kan vi sejler med 131 gæster på en gang.
  • Med de to nye storbåde udvides kapaciteten med 40 pladser. 

» Læs mere om byggeriet af Teinæringene her...
» Læs mere om sejlads i Vikingeskibsmuseets både her ...