Kend dit land! Vikingeskibsmuseet er del af dannelsesrejse for 4. klasses elever.

*** Local Caption *** Afd. 11 Projekt 704 Lene Christensen Undervisningsforløb

Nyt initiativ sender danske 4.klasses-elever ud på bustur for at øge kendskabet til Danmarks natur, kultur og historie. De skal bandt andet besøge Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Skolebørn fra 9 udvalgte kommuner får i efteråret mulighed for at drage ud på minidannelsesrejser til blandt andet Vikingeskibsmuseet med pilotprojektet 'Kend dit land'. Projektet skal styrke elevernes kendskab til Danmarks mangfoldige natur, kultur og historie.

De 9 kommuner ansøgte i foråret om deltagelse i projektet ’Kend dit land’, og de er nu alle udvalgt til at kunne modtage tilskud til at sende deres 4. klasses elever på busture på tværs af landet.
Projektet er resultatet af et samarbejde mellem Kulturministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet, Undervisningsministeriet samt Børne- og Socialministeriet.

De fire ministerier har sammensat ti ruter, som kommunerne kan vælge imellem. Turene går gennem landet fra vest til øst og fra øst til vest med fire-seks planlagte stop på hver rute. Vikingeskibsmuseet er et af de udvalgte besøgsmål på tur 9, der går fra det sydlige Jylland til Hovedstadsområdet. Ruten kommer også forbi Nyborg Slot, Den Blå Planet, Thorvaldsens Museum, Børnenes madhus i Kødbyen, Eksperimentarium og Dyrehaven i Klampenborg.

Tusindvis af skolebørn besøger Vikingeskibsmuseet

Mere end 10.000 skoleelever besøger årligt Vikingeskibsmuseet, hvor de både står til søs i efterkommere af vikingeskibe, bruger hænderne i bådebygger- og rebmagerværkstederne, smager på vikingetidens skibskost - og selvfølgelig ser de fem originale vikingeskibe, der udgør hele rygradden i Vikingeskibsmuseets mangfoldige undervisningsprogram. 

Kathrine Noes Sørensen, Leder af Skoletjenesten på Vikingeskibsmuseet, glæder sig over, at Vikingeskibsmuseet er udvalgt som samarbejdspartner i ’Kend dit land’-projektet, og håber nu, at lærere i de udvalgte kommuner også bider på:

"Vi er utrolig glade for at være blevet udvalgt som en af destinationerne i projekt ”Kend dit land”. Til dagligt fortæller vi en unik historie om vikingerne og deres skibe. Det er historien om at mestre håndværk, der gjorde mennesker, der levede i Norden for 1000 år siden i stand til at krydse det åbne hav, og skabe nye  muligheder for samfundet - på godt og ondt. Og det er historier, som vi ser frem til at dele med landets 4-klasser", siger Kathrine Noes Sørensen.

Fra øst til vest, og fra vest til øst

De ni kommuner får økonomisk tilskud til at sende eleverne af sted på busturene, og netop muligheden for let at komme fra landsdel til landsdel åbner for, at helt nye grupper af børn kan besøge Vikingeskibsmuseet:

"Det betyder rigtig meget, at dette projekt sætter fokus på at flytte eleverne mellem landsdelene", fortæller Kathrine Noes Sørensen. "Vi har gennem de seneste år oplevet, at skolerne også 'effektiviserer' i forhold til den tid det tager, at komme til museet, således at skolerne fra nærområdet, og områder med let adgang til Roskilde med offentlig transport, udgør en stadig større del af de børn, der får lov at besøge Vikingeskibsmuseet. Men den fortælling, de møder på Vikingeskibsmuseet er ikke alene 'lokal historie', den har relevans for elever fra hele landet, da vi fortæller en vigtig del af Danmarks historie som søfarende nation med alle de mange specialiserede håndværk, der følger med og som har været afgørende for udviklingen".

”Jeg tror på, at ’Kend dit land’ kan gøre mange elever nysgerrige, og at børn, der har haft anderledes museumsoplevelser i de unge år, også bliver nysgerrige efter at lære mere, og selv komme med tolkninger af historiske begivenheder og sammenhænge", afslutter Kathrine Noes Sørensen

Skoletjenesten på Vikingeskibsmuseet

Kontakt og bestilling af undervisningsforløb:
booking(a)vikingeskibsmuseet.dk
Åbnings/telefontid: Hverdage 10-15

Pædagogisk/didaktisk vejledning:
Kathrine Noes Sørensen
kns(a)vikingeskibsmuseet.dk
Telefon +45 46 300 254

Hvis du ønsker at vide mere om undervisningsaktiviteter og læring på Vikingeskibsmuseet kan du se hele vores undervisningsprogram ved klikke her ... 

Fakta om ’Kend dit land’:

Følgende 9 kommuner er udvalgt til at deltage i 'Kend dit land':
Billund, Esbjerg, Fanø, Favrskov, Jammerbugt, Kalundborg, København, Rebild, Viborg.

Skoler fra Jylland skal vælge en tur, der går mod øst, mens de Sjællandske Skoler skal drage mod vest for at få del i puljens midler.

Om projektet
’Kend dit land’ er et pilotprojekt, der fra august til oktober får 4. klasseelever i ni udvalgte kommuner til at krydse landet i bus. Alle kommuner har kunnet ansøge om at deltage i pilotprojektet. Det har været muligt at imødekomme ansøgningerne fra alle de ni ansøgende kommuner. De udvalgte kommuner får adgang til skræddersyede ruter med en stribe af landets bedste kultur- og naturtilbud for børn. 
På Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside kan du læse mere om de 10 ruter ...


Oprettet af Rikke Tørnsø Johansen