udsendt den 10/04-2015

30-meter langt vikingeskib søsættes med håndkraft

Lørdag den 11. april søsætter Vikingeskibsmuseet i Roskilde den store samling af sejlende vikingeskib - og det med ren muskelkraft!

300 frivillige fra Vikingeskibsmuseet bådelaug har knoklet de seneste uger for at få vikingeskibene klar til søsætning denne lørdag. Ved fælles hjælp - og alene med rå muskelkraft - bliver Vikingeskibene søsat et efter et.
Også det imponerende 30 meter lange krigsskib 'Havhingsten fra Glendalough' ligger nymalet og nytjæret, klar til at komme i vandet. Det kræver en stor flok af stærke mænd og kvinder at få trukket, båret og løftet det tunge skib fra sin vinterbedding, ned i Museumshavnen. Det er en helt særlig oplevelse, at se, hvordan samarbejdet mellem de dedikerede frivillige, gør det muligt at søsætte det næsten 10 ton tunge skib helt uden brug af maskiner.

Søsætningsdagen starter kl. 10.00 og kulminerer kl. 13.00, hvor det er planlagt, at Havhingsten skal i vandet. Resten af dagen arbejder bådelaugene med oprigning og ballastning af skibene, og museets gæster får rig mulighed for at nyde de mange velduftende, nytjærede skibe.

Foråret starter ved søsætningen

Op til søsætningen har museets bådebyggere og skibenes bådelaug lagt mange kræfter i at få alt klar til den store dag. De mange frivillige har skrabet, malet og tjæret.
Men den store gevinst ligger forude, når der igen skal sejles vikingeskib på kortere eller længere ture. Og det er især sejladserne og samværet i bådelaugene, der motiverer de mange frivillige til at bruge deres forårsweekender på at gøre skibene klar.
At sejle i et rekonstrueret vikingeskib er en helt speciel oplevelse, som ligger langt fra, hvad man som moderne lystsejler forbinder med sejlads. En oplevelse der er gået i blodet på rigtig mange frivillige, som hjælper med at gøre Vikingeskibsmuseets bådsamling til en meget synlig og aktiv del af museets tilbud til publikum.

Fakta

Vikingeskibene søsættes lørdag den 11. april 2015 fra kl. 10.00
Havhingsten søsættes kl. ca. 13.

Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Vindeboder 12, 4000 Roskilde

Af: Rikke Tørnsø Johansen