udsendt den 05/09-2014

Havets Fortællinger indtager skolerne

Unge fortælletalenter giver skoleelever sprudlende fortælleoplevelser og inspirerer dem til selv at dyste i fortællekonkurrence.
Kamilla Holm fortæller historier for skoleelever, som led i det nordiske sprog- og kulturprojekt Hugin & Munin. Kamilla Holm kan opleves på Roskildes skoler sammen med svenske Agnes Rehn og norske Thor-André Walløe.

Kamilla Holm fortæller historier for skoleelever, som led i det nordiske sprog- og kulturprojekt Hugin & Munin. Kamilla Holm kan opleves på Roskildes skoler sammen med svenske Agnes Rehn og norske Thor-André Walløe.

Skandinaviske fortællere på skolebesøg

Som optakt til årets fortællefestival 'Havets Fortællinger' på Vikingeskibsmuseet fra den 21. - 28. september, drager tre unge skandinaviske fortællere ud på skoler i Roskilde i uge 39, og giver eleverne en levende og sprudlende fortælleoplevelse på dansk, svensk og norsk.
Det sker i samarbejde med ”Hugin & Munin” – et sprog-fortælleprojekt, hvor tolv nordiske fortællere med stor succes fortalte nabosprogsfortællinger på de tre sprog for omkring 1000 børn på skoler i Roskilde i 2012.

Ønsker man at overvære de skandinaviske fortællere optræde på Roskildes skoler, bedes man kontakte Annemarie Krarup.
Kontakt information findes i højrekolonnen.

Fortælledyst for skolebørn fra 6. til 9. klasse

Alle skoleklasser fra 6. til 9. i Roskilde får mulighed for at deltage i en fortællekonkurrence i forbindelse med fortællefestivalen Havets Fortællinger på Vikingeskibsmuseet. Præmien er en tur med et Vikingeskib for hele klassen. Vinderhistorien vil blive præsenteret fredag d. 26. september til fortællefestivalen på Vikingeskibsmuseet. Fire klasser får desuden en unik mulighed for at få en professionel fortæller ud til en workshop i fortælling. 

Mundtlig fortælling styrker de sproglige kompetencer

Fortælling er et stærkt redskab i nabosprogundervisningen. Projektet Hugin & Munins pilotprojekt i 2012 viste at danske børn fra 1. til 9. klasse ganske let knækkede koden i norsk og svensk, når de bliver draget ind i fortællingens univers. De danske børn snakkede uden videre med de norske og svenske fortællere på egne sprog efter at have lyttet til fortællinger på de tre sprog. 

Når børn fortæller, har det en god indflydelse på deres sproglige udvikling, og hjerneforskere har beskrevet hvordan store områder af hjernen arbejder, når der skabes fortællinger. 

Fortælling er et effektivt lærings-redskab, og i Danmark har vi en lang og stolt tradition for mundtlig fortælling i skolen fra N. F. S. Grundtvig og Kresten Kold. 
Lærere på Roskildes skoler bruger allerede fortælling som del af undervisningen, og flere skoler har deltaget i projektet 'Hugin & Munin – nabosprog gennem fortælling' og 'Gi’ en historie' – fortællekonkurrencen. 

Mundtlig fortælling er en sjov, inspirerende og legende måde at bruge ord på. Erfaringer fra 'Gi’ en historie' – fortællekonkurrencen er, at elevernes sproglige kompetence styrkes – både mundtligt og skriftligt.

Havets Fortællinger er en helt ny international fortællefestival, der sætter lys på den mundtlige fortælling og dens samspil med musikken.Fortællerne er fra Danmark, Sverige, Norge, Irland og England. 
Vikingeskibsmuseet i Roskilde og Hugin & Munin arrangerer festivalen, som finder sted d. 21.–28. september 2014. 

Festivalens skoletilbud
er en opfølgning på projektet ”Hugin & Munin – nabosprog gennem fortælling”, som løb af stablen i 2012 på ni skoler i Roskilde, og hvor omkring 1000 elever igennem en hel uge fik fornøjelsen af en gode historier og workshops i fortælling på dansk, svensk og norsk. 

Festivalen er støttet
af Nordisk Kulturfond, DJBFA, Nordea fonden, Rosa og Roskilde Kommune. Festivalen skoleaktiviteter finder sted i et samarbejde mellem Vikingeskibsmuseet, Hugin & Munin og Roskilde Kommune. 

Af: Sabine Stubbe Østergaard