udsendt den 22/07-2013

Kursen er sat mod Orø. Ankomst mandag den 22. juli.

I det smukkeste vejr, og præcis kl. 11.00, stævnede Havhingsten ud af Museumshavnen for at gå på hårdt kryds mod nordenvinden.
Masser af mennesker var mødt op for at ønske skibene godt togt.

Masser af mennesker var mødt op for at ønske skibene godt togt.

En smuk morgen på Vikingeskibsmuset. Høj sol og næsten ingen vind. Besætningerne fra de tre skibe, der udgør 'TOGTET' vågner og fylder langsomt Museumsøen med deres morgenmad og, efterhånden også som der kommer blus på kogekisterne, også kaffe. 'Havhingsten fra Glendaloughs' besætning udgør den største del af søfolkene - 60 mænd og kvinder - mens vikingeskibet 'Aslak' sejles af en besætning på 13 og det brede middelalderskib 'Agnete' af bare tre mand.

Aslak og Agnete ankom til Roskilde lørdag den 21. juli for at deltage i startskuddet til den sejlende kulturhistoriske festival TOGTET, der mandag anløber Orø, og som en stafet sejles videre til Rørvig, Kalundborg og Korsør de kommende 10 dage.

Natsejlads og overnatning til søs for anker.

Skipper Ole Bønding kalder til samling for Havhingstens besætning, og planen for dagens sejlads gennemgås for den store besætning. Vinden er fra nord og tiltagende, så der bliver tale om at udnytte langskibets stores fordel: Skibet kan sejle for sejl i gunstig vind eller ros af besætningen, når det er nødvendigt: "I dag kommer det til at foregå på denne måde: Vi sejler på kryds mod vinden i bredningerne og ror i snævringerne" siger skipper Ole Bønding. "Vi har god tid til at nå til Orø, med det vejr vi har fået stillet i udsigt i det kommende halvandet døgn. Jeg har tænkt mig, at vi ikke går i land, før vi når Orø - altså medmindre vi kommer tæt forbi en iskiosk - så den kommer til at stå på natsejlads og overnatning for anker. Husk at fylde jeres flasker med vand inden afsejling, det er jo 60 liter ekstra vand og det kan vi godt få brug for i det gode vejr".

Besætningen er inddelt i to vagthold, der sejler fire timer ad gangen, og da der er udsigt til natsejlads, ankerligning og ankervagt er årets første sejlads sat i vagthold far start. Alle hjælper med at ro skibet ud af havnen og få sat sejlet, herefter gælder det for halvdelen af besætningen, om at få så meget hvile som muligt, så de er friske selv sent på natten.

Tid til afgang.

Tiden nærmer sig afgang. Besætningen samles på skibet, på deres faste pladser kl. 10.30 og med sidste mand om bord kl. 10.40 er det tid til besætningsbillede og et 'Havhingsteråb' til de mange fremmødte tilskuere.
Der bliver gjort plads til besætningerne fra de to øvrige skibe og endnu en masse fotos skydes af af pressefolk, familie og turister, der får et enestående motiv med hjem i kameraet.

Præcis kl. 11.00 bevæger havhingsten sig roligt ud af Museumshavnen efterfulgt af Agnete og Aslak.

Publikum råber 'god tur', klapper og Sagafjord tuder og skyder kanonsalut - så et Havhingsten og TOGTET også sendt af sted med maner. Ude på fjorden mødes flåden af utallige skibe fra havnen, der i deres skibe kan komme helt tæt på de tre smukke og unikke skibe.

Følg med på hjemmesiden.

Havhingstens præcise position kan følges på Vikingeskibsmuseet hjemmeside, skibets track opdateres hvert 15. minut. Her kan man også læse rejseblogs, se skibets kurs og fart og få masser af baggrundviden om vikingernes skibe.

Næste havn er Orø, som Havhingsten og de øvrige skibe anløber mandag den 22. juli mellem kl. 18.00- 21.00.
Kulturfestivalen 'PilgrimsTOGTET' på Orø varer fra mandag den 22. juli - onsdag den 24. juli.

Af: Rikke Tørnsø Johansen