udsendt den 26/09-2013

Oplev Havhingsten for årer og under sejl

I den kommende weekend, lørdag den 28. og søndag den 29. september, sejler Havhingsten ud på årets sidste sejlads.

Vikingeskibsmuseets største skib, det 30-meter lange, slanke krigsskib, 'Havhingsten fra Glendalough' står ud med sin 60-mand store besætning på årets sidste sejladser. Besætningen er skibets frivillige bådelaug, der også har sejlet skibet på sommerens togt til København.

Weekendens sejladser er træningssejladser, som lauget arrangerer for at styrke og udvikle samarbejdet, og få delt erfaringer mellem nye og gamle besætningsmedlemmer. Sejladserne giver også de nye medlemmer mulighed for at finpudse deres nyerhvervede sejlerfærdigheder og opøve skibets faste rutiner.

Året har været et fantastisk år for Havhingsten. Skibet har deltaget i flere store arrangementer, blandt andet ’Da Danmark Blev Til – TOGTET’ og Vikingemarked ved Nationalmuseet. Havhingsten lagde til i mange danske havne og en enkelt svensk, hvor skibet blev mødt af tusindvis af interesserede gæster, der kom om bord for at mærke og føle skibet, og for at få fortællinger om skib, rejser og livet om bord på verden længste rekonstruktion af et vikingeskib. 

Sommerens sejladser blev gennemført med i alt omkring 100 besætningsmedlemmer, der på skift besatte de 60 pladser om bord. Og selv om skibet ikke har krydset de store oceaner, har det igen været en stærk oplevelse at være om bord. Dels samarbejdet om at sejle det store skib og mærke dets gode sejladsegenskaber, der igen og igen overrasker selv erfarne sejlere. Dels at mærke den overvældende interesse, der er overalt for skibet og dets aktiviteter. En svensk avis var helt euforisk og kaldte Havhingsten for 'Havets Rockstjärna' - og nogle gange følte besætningen sig virkelig, som stod de på Orange Scene med hylende og råbende fans foran sig. 

Flere TV- og filmhold stødte til på sommerturen, så der er lagt op til, at mange TV-seere kan kigge med over skuldrene på skibets gaster, når der sættes sejl eller slides hårdt ved årerne. Den kommende weekend er ingen undtagelse, her er der igen følgeskab, når det amerikanske tv-selskab NBC besøger Vikingeskibsmuseet og sender et filmhold ud for at dække weekendens sejladser med Havhingsten. 

Søndag er det slut, så begynder bådelauget, at pakke Havhingsten og alt grejet ned for vinteren. I weekenden 26.-27. oktober bliver den trukket på land, og stillet på sin sædvanlige plads, så alle, der passerer forbi Vikingeskibsmuseet, kan nyde alle skibets smukke linjer og holde øje med det hen over vinteren. 

Bådelauget skal benytte de ledige vinterdag til at summe over spæde ideer til kommende store togter og fjerne destinationer, for ingen tvivl – vil man være 'Rockstjärna' skal man være på scenen! 

Fakta:
Havhingsten sejler lørdag fra ca. 10-17 og søndag fra ca. 10-16.
Afsejling og hjemkomst begge dage: Museumshavnen på Vikingeskibsmuseet.

Af: Rikke Tørnsø Johansen