Jubilæums- og fremtidsfolkefest

Vikingeskibsmuseet har i 2019 været åbent for publikum i 50 år. Det fejrede vi den 17. august sammen med alle museets brugere med en folkefest, hvor alle kunne opleve Vikingeskibsmuseet ’efter lukketid’, i solnedgangstimen, i skumringen og i sommernattemørket.

Den store forvandling

Netop i disse år står Vikingeskibsmuseet over for sin største forvandling nogensinde. Efter hårde prøvelser med vind og vejr og dermed stigende trusselsniveau for bevaringen af de verdensberømte vikingeskibe, ser det nu ud til at nationalklenodierne kan få de hårdt tiltrængte nye omgivelser – og alle museets gæster et topmoderne museum, hvor fortællingerne om skibe, mennesker og havet kan udfoldes i nye, spændende rammer på en måde, der lever op til de krav museumsbrugere i dag stiller til inddragende formidling, interaktivitet og aktualitet.

Nyt Vikingeskibsmuseum er også dit museum

Museumsdirektør Tinna Damgård-Sørensen holdt en jubilæums- og fremtidstale, hvor hun fortalte om de visioner museet har for fremtidens Vikingeskibsmuseum. Efterfølgende var der mulighed for at møde flere af museets ansatte, der er med til at udvikle de fortællinger, der skal fylde det nye museum. Alle var velkomne til at stille spørgsmål, men endnu vigtigere: aftenens gæster skrev deres råd, anbefalinger og ønsker til et nyt Vikingeskibsmuseet på den store fremtidstavle, der hang i Vikingeskibshallen. 

Et museum i evig forandring

Selvom de fem Vikingeskibe fra Skuldelev er de samme, som stod i Vikingeskibshallen, da museet åbnede for publikum i 1969, er fortællingen om Roskildes fem verdensberømte skibe under evig forandring og måden museet fortæller historierne på tilpasses de behov, der stilles i tiden.

I de 50 år siden åbningen af Vikingeskibshallen, er udstillingen af de fem vikingeskibe vokset til et museum med mange ansvarsområder: Bådsamling, immateriel kulturarv, eksperimental- og marinarkæologi og tilhørende samling af genstande fra Stenalderen til moderne tid hentet op fra havbunden.

I årenes løb er der kommet nye publikumsområder til – områder ingen i dag kunne forestille sig museet uden: Bådeværftet, hvor der bygges træskibe ude og inde, Museumshavnen, der hvert forår fyldes af museets rekonstruerede vikingeskibe og traditionelle, nordiske træbåde, som vel at mærke ikke kun er til pynt. Museets gæster kan hver dag stige ombord i den danske skibs-kulturarv, ro ud af havnen og mærke, hvordan det var at være til søs i vikingetiden. Tunets store trægulv, hvor dygtige håndværkere om dagen fortæller inddragende detaljer om deres håndværk, og som om aftenen fyldes af mennesker, musik og dans.