Havhingsten var på alles læber

Sommerens sejlads med Havhingsten gav omtale i et hidtil uhørt omfang. Vikingeskibsmuseets flagskib har været i alverdens aviser og elektroniske medier.

 

BBC-Timewatch fulgte Havhingsten hele vejen fra Roskilde til Dublin. Her er det Skipper Carsten Hvid under et interview med BBC's Nathan Williams. Stedet er Inverie i Vestskotland og fotografen er Werner Karrasch
BBC-Timewatch fulgte Havhingsten hele vejen fra Roskilde til Dublin. Her er det Skipper Carsten Hvid under et interview med BBC's Nathan Williams. Stedet er Inverie i Vestskotland og fotografen er Werner Karrasch

Med 1500 avisartikler og flere hundrede indslag i TV og radio, brød Vikingeskibsmuseets flagskib for alvor igennem til de internationale medier under sommerens sejlads fra Roskilde til Dublin.

Op til afrejsen 1. juli var mange af museets medarbejdere og besætningsmedlemmer fra Havhingsten beskæftiget med at give interviews til journalister fra hele verden og undervejs til Dublin var der daglig kontakt til den danske og internationale pressen. Mere eksotiske lande som Malaysia, Indien og Indonesien har bragt historier om projektet og besætningen har leveret live interviews til blandt andet australsk morgenradio.

Da Havhingsten ankom til Dublin den 14. august, broadcastede det irske nationale TV RTE hele begivenheden live på stationens hjemmeside og på Time Square i New York blev der vist billeder af skibet på en gigantisk billboard.

Mediesamarbejde en succes

I foråret indgik Vikingeskibsmuseet en række aftaler med blandt andet Danmarks Radio, BBC og Politiken om at følge sejladsen tæt. Alle tre medier havde selvstændige hjemmesider om projektet og på hver deres måde blev historien fortalt levende og begejstret.

BBC udsender i løbet af november (opdatering; februar 2008) et 90 minutters dokumentarprogram om sejladsen og museet forventer at udsendelsen igen vil bringe Havhingsten i front som et levende bevis på, at Vikingeskibsmuseets forskning i eksperimental arkæologi er af international klasse.

Og hjem igen...

Vikingeskibsmuseet er nu i gang med at forberede næste års sejlads hjem fra Dublin. Der er mange detaljer der skal på plads, men heldigvis har museet høstet en lang række erfaringer, som indgår i planlægningen. Og selv om sejladsen fra Roskilde til Dublin var første etape og dermed også mediemæssigt den mest interessante, vil der være mange begivenheder at fortælle om, når skibet igen lægger kursen ud fra Dublin Bay i slutningen af Juni 2008.

Af: Preben Rather Sørensen