Kløvedag på værftspladsen

Hør de tunge drøn af muggerter, der driver store kiler ind i egetømmeret, når bådebyggerne kløver 12-meter lang egestamme til plankeemner.

På lørdag fra kl. 10 går bådebyggere og frivillige fra Vikingeskibsmuseets bådelaug i gang med at kløve to halve egestammer til plankeemner. Museets gæster kan følge arbejdet på tæt hold, og få indblik i en ellers næsten glemt håndværksteknik. Kløvestykkerne skal i løbet af de næste uger tilhugges med økser og håndkraft til planker til rekonstruktionen af Skuldelev 3-vikingeskibet, der bygges på Vikingeskibsmuseets bådeværft.

Bådebyggerne bruger samme teknik, som vikingetidens bådebyggere gjorde brug af, for at flække det massive egetræ og omdanne den lange stamme til smidige, slanke planker til skibet.
Processen starter med, at bådebyggerne driver små kiler ind i rodenden af stammen for at åbne sprækker i det kraftige tømmer. Herefter slår de større og større kiler i, der hamres ind med mukkerter, så stammen splittes.

To halvdele bliver til 16 stykker

Sidste år kløvede bådebyggerne den 12 meter lange stamme i to halvdele. Det var hårdt arbejde - der dog alligevel kun tog en time. Du kan se filmen fra kløvningen på Vikingeskibsmuseets Facebookside...
På lørdag skal de to halvdele af den 200-årige egestamme deles i yderligere kvarte, så 8-dele og til sidst 16-dele, der i den kommende tid skal omdannestil planker til byggeriet af Skuldelev 3-rekonstruktionen.

Du kan læse mere om projektet 'Gensyn med Skuldelev 3' og andre af bådeværftets projekter her ...

Af: Rikke Tørnsø Johansen

Håndværkerdage hele sommeren

Vikingeskibsmuseets håndværkere inviterer på skift besøgende til at fordybe sig i fortidens spændende håndværk.

Gennem hele sommeren sætter vi på skift fokus på de mange forskellige maritime håndværk med særlige håndværkerdage. I håndværkerdagene er der ekstra god tid til at dykke ned i de traditionelle, maritime håndværk, vi arbejder med på Vikingeskingeskibsmuseet og få en snak med de dygtige håndværkere, der er med til at bevare de gamle håndværk.

Alt efter, hvornår du besøger museet, kan du gå i krigertræning, blive klogere på bådebygning, møde smeden eller måske lære dig den gamle kurvemagerteknink 'løbbinding'.

Særligt i forbindelse med håndværkerdagene:
Dagligt kl. 11.30:
Craftman's Talk. Dagens håndværker giver publikum et særligt indblik i sit arbejde.

Dagligt Kl. 14.00:
Særlig workshop, med fokus på dagens håndværk. Alt efter, hvad håndværkeren arbejder på, bliver publikum i større eller mindre grad inddraget i processen. Varighed 30 - 60 minutter. Alle kan kigge på og følge med.

Prøv-selv:
På bådeværftet er museets bådebyggere i fuld sving med at bygge et nyt skib. Lige ved siden af kan du prøve kræfter med den svære kunst at hygge med økse, kløve små stammer og afprøve bådebyggernes mange forskellige stykker værktøj under kyndig vejledning af museets håndværksformidlere.

2. - 6. juli: Løbbindingsdage

Løb-binding kendes fra danske oldtidsfund hvor især ruglanghalm blev brugt som materiale. Løb er et oldnordisk ord for kurv og løb-binding betyder kurvesygning. Ved løb-binding bygges kurven op i en spiralform og danner ved sammensygningerne flotte mønstre og strukturer på overfladen.

Nu kan du møde løb-binderen i hendes værksted og blive klogere på det gamle håndværk.

7. - 13. juli: Smededage

Vikingeskibsmuseets dygtige smede viser deres specielle teknikker frem for publikum, der kan komme helt tæt på den komplicerede - og mystiske - smedeteknik.

14. - 19. juli: træskærerdage

Mød Vikingeskibsmuseets dygtige træskærer, følg hendes arbejde og prøv selv kræfter med det gamle håndværk. Træskærer Sanne Seipelt skærer smukke udsmykninger i træ til museets skibe med mere.

20. - 24. juli: Sejldage - bådenes brug

Kom om bord i Vikingeskibsmuseets vikingeskibe, mens de ligger i havn. Her kan du deltage i aktiviteter om bord på krigsskibet, handelsskibet og fiskerbåden og lære om, hvordan livet var til søs i vikingetiden.

25. juli - 29. juli: Bådebyggerdage

30. juli - 5. august: Krigertræning - krig som håndværk

Gå i krigertræning med sværd og skjold. Havde du mon overlevet i vikingetiden? Gå i krigertræning som hirdsmand, og lær at kæmpe med sværd og skjold.

6. - 12. august: Smededage

13. - 22. august: Rebslagning/træskærer

Mød reblæggeren, der skal lave reb af sælskin, uld og hestehår til museets både eller den dygtige træskærer, der skærer smukke udsmykninger i træ til museets skibe med mere.

Af: Rikke Tørnsø Johansen