Jubilæums- og fremtidsfolkefest lørdag den 17. august

Vikingeskibsmuseet har i år været åbent for publikum i 50 år. Det vil vi gerne fejre sammen med alle museets brugere. Derfor indbyder vi til folkefest, hvor alle kan opleve Vikingeskibsmuseet ’efter lukketid’, i solnedgangstimen, i skumringen og i sommernattemørket.

Det er ikke ofte, at museumsgæster får mulighed for at overvære det ubeskriveligt smukke skue, det er, at se silhuetterne af de 1000 år gamle skibe mod aftensolen over Roskilde Fjord. Fantasierne kan få frit løb og nutiden føles tættere på fortiden. Den oplevelse ønsker vi at give til alle museets brugere lørdag 17. august kl. 17-22, hvor vi holder gratis aftenåbent på hele museet.

Den store forvandling

Netop i disse år står Vikingeskibsmuseet over for sin største forvandling nogensinde. Efter hårde prøvelser med vind og vejr og dermed stigende trusselsniveau for bevaringen af de verdensberømte vikingeskibe, ser det nu ud til at nationalklenodierne kan få de hårdt tiltrængte nye omgivelser – og alle museets gæster et topmoderne museum, hvor fortællingerne om skibe, mennesker og havet kan udfoldes i nye, spændende rammer på en måde, der lever op til de krav museumsbrugere i dag stiller til inddragende formidling, interaktivitet og aktualitet.

Nyt Vikingeskibsmuseum er også dit museum

Lørdag den 17. august vil Museumsdirektør Tinna Damgård-Sørensen holde jubilæums- og fremtidstale, hvor hun vil fortælle om de visioner museet har for fremtidens Vikingeskibsmuseum, og efterfølgende vil der være mulighed for at møde flere af museets ansatte, der er med til at udvikle de fortællinger, der skal fylde det nye museum. Alle er velkomne til at stille spørgsmål, men endnu vigtigere: Alle opfordres samtidig til at skrive deres råd, anbefalinger og ønsker til et nyt Vikingeskibsmuseet på den store fremtidstavle, der vil hænge i Vikingeskibshallen. 

Et museum i evig forandring

Selvom de fem Vikingeskibe fra Skuldelev er de samme, som stod i Vikingeskibshallen, da museet åbnede for publikum i 1969, er fortællingen om Roskildes fem verdensberømte skibe under evig forandring og måden museet fortæller historierne på tilpasses de behov, der stilles i tiden.

I de 50 år siden åbningen af Vikingeskibshallen, er udstillingen af de fem vikingeskibe vokset til et museum med mange ansvarsområder: Bådsamling, immateriel kulturarv, eksperimental- og marinarkæologi og tilhørende samling af genstande fra Stenalderen til moderne tid hentet op fra havbunden.

I årenes løb er der kommet nye publikumsområder til – områder ingen i dag kunne forestille sig museet uden: Bådeværftet, hvor der bygges træskibe ude og inde, Museumshavnen, der hvert forår fyldes af museets rekonstruerede vikingeskibe og traditionelle, nordiske træbåde, som vel at mærke ikke kun er til pynt. Museets gæster kan hver dag stige ombord i den danske skibs-kulturarv, ro ud af havnen og mærke, hvordan det var at være til søs i vikingetiden. Tunets store trægulv, hvor dygtige håndværkere om dagen fortæller inddragende detaljer om deres håndværk, og som om aftenen fyldes af mennesker, musik og dans.

Invitation

Vi ønsker, at alle museets brugere får mulighed for at opleve Vikingeskibsmuseet anno 2019 og se fremad med os. Frem mod alt det nye, som skal komme. Derfor inviterer vi til aftenåbent med åbne vikingeskibe, pop-up formidling for børn og deres voksne samt mulighed for personlige ’Mød Museet’-samtaler.

Træbådstræf - Jubilæum - Folkemusikfestival:
Jubilæums- og fremtidsfolkefesten afholdes samtidig med folkemusikfestivalen ’Rødder, fødder, Stemmer’ og Bådtræffet ’Træf Fjordens træbåde’.