Nyt Vikingeskibsmuseum på vej

Vikingeskibsmuseet er i gang med at skabe nyt Vikingeskibsmuseum.

Vikingeskibsmuseet vil holde åbent helt frem til det nye museum står klar.

Ny udstillingsbygning til vikingeskibene

I juni 2022 kunne Vikingeskibsmuseet dele den glædelige nyhed, at de private fonde Villum Fonden, Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har besluttet at støtte det nye Vikingeskibsmuseum med i alt 135 millioner kroner. Sammen med finanslovsbevillingen fra 2019 på 150 millioner og 25 mio. kr. fra Roskilde Kommune, er der dermed fundet finansiering til at sikre de fem vikingeskibe i Roskilde for eftertiden. Det skal ske gennem opførelse af en ny udstillingsbygning, der sikrer de umistelige skibe mod stormflod, stigende vandstand og nedbrydende dagslys.

Milliondonationer fra tre danske fonde

Villum Fonden støtter med 60 millioner kroner, Augustinus Fonden støtter med 50 millioner kroner, og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond støtter med 25 millioner kroner.

Fremtidssikre publikumsfaciliteter

Med den samlede bevilling kan Vikingeskibsmuseet se frem til opførelsen af en ny, fremtidssikker udstillingsbygning til de fem vikingeskibe, der hører til blandt Danmarks ypperligste kulturarv.
Her skal de besøgende møde den store og medrivende fortælling om, hvordan vikingerne ændrede verden med deres skibe – og hvordan den verden de mødte, ændrede dem.
Samtidig får museet en ny velkomstbygning og nye udearealer, der sikrer de besøgende en sammenhængende museumsoplevelse.

Ambitiøs helhedsplan

Den nye udstillingsbygning og velkomstbygningen, der forventes færdig i 2027, er led i den ambitiøse helhedsplan for Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Den samlede plan omfatter foruden velkomst- og udstillingsbygninger, også en transformation af den oprindelige Vikingeskibshal samt en landskabsbearbejdning, der vil give offentligheden endnu bedre adgang til kysten og fjorden, end det er tilfældet i dag.

Arkitektkonkurrence om det samlede museumsprojekt

Arkitektkonkurrencen for det samlede museumsprojekt skydes i gang sidst på året, og i slutningen af 2023 kåres vinderprojektet. Vikingeskibsmuseet er i positiv dialog med fonde om den sidste del af finansieringen af det samlede projekt.

Kontakt

Har du spørgsmål eller kommentarer til projektet omkring det nye vikingeskibsmuseum, hører vi gerne fra dig.
Send en mail til Vikingeskibsmuseet, så vi sørger for, du hurtigt får svar.