Jubilæums- og fremtidsfolkefest lørdag den 17. august

Vikingeskibsmuseet fylder 50 år og det fejrer vi lørdag den 17. august med aftenåbning med gratis adgang (17.00 - 22.00), fremtidstaler, 'mød-museet', musik og en havn fyldt med smukke træbåde.
Vikingeskibsmuseet fylder 50 år og det fejrer vi lørdag den 17. august med aftenåbning med gratis adgang (17.00 - 22.00), fremtidstaler, 'mød-museet', musik og en havn fyldt med smukke træbåde.

Vikingeskibsmuseet har i år været åbent for publikum i 50 år. For at fejre det, indbyder vi til gratis aftenåbent kl. 17.00-22.00, hvor alle kan opleve Vikingeskibsmuseet ’efter lukketid’, i solnedgangstimen, i skumringen og i sommernattemørket.

En folkefest for fremtiden

Det er ikke ofte, at Vikingeskibsmuseets gæster får mulighed for at overvære det ubeskriveligt smukke skue, når silhuetterne af de 1000 år gamle vikingeskibe står skarp mod aftensolen over Roskilde Fjord. Fantasierne kan få frit løb og nutiden føles tættere på fortiden. 

Den oplevelse ønsker vi at dele med alle lørdag 17. august kl. 17.00 - 22.00, hvor vi holder jubilæums- og fremtidsfolkefest med gratis aftenåbent på Vikingeskibsmuseet.

Jubilæums- og fremtidsfolkefesten afholdes sammen med folkemusikfestivalen ’Rødder, fødder, Stemmer’, der leverer et tætpakket musikprogram både ude og inde, og træbådstræffet ’Træf Fjordens træbåde’, der fylder havnen med smukke, gamle træbåde.

Kl. 11.00: Præsentationssejlads af de deltagende træbåde i 'Træf, Fjorden Træbåde'

Kl. 14.00 åbner Kulturminister Joy Mogensen folkemusikfestivalen ’Rødder, Fødder, Stemmer’

Kl. 17.00 slår vi dørene op til ’Jubilæumsaften på Museet’, med gratis adgang for alle

Kl. 19.00-22.00: Korte folkemusikkoncerter i Vikingeskibshallen i samarbejde med folkemusikfestivalen ’Rødder, Fødder, Stemmer’.

Kl. 20.30: Borgmester Tomas Breddam byder velkommen til folkefest og Museumsdirektør Tinna Damgård-Sørensen holder fremtidstale i det smukke aftenlys i Vikingeskibshallen.

Musik, madboder, kaffe-, øl- og vandsalg til kl. 24.00

► Se hele programmet for jubilæumsfejringen her ...

Den store forvandling

På jubilæumsdagen kan alle opleve Vikingeskibsmuseet anno 2019 og se fremad sammen med os. Frem mod alt det nye, som skal komme.

Netop i disse år står Vikingeskibsmuseet over for sin største forvandling nogensinde. Efter hårde prøvelser med vind og vejr og dermed stigende trusselsniveau for bevaringen af de verdensberømte vikingeskibe, ser det nu ud til at nationalklenodierne kan få de hårdt tiltrængte nye omgivelser.
Et nyt Vikingeskibsmuseum vil samtidig give fremtidens gæster et topmoderne museum, hvor fortællingerne om  skibe, mennesker og havet kan udfoldes i nye, spændende rammer på en måde, der lever op til de krav museumsbrugere i dag stiller til inddragende formidling, interaktivitet og aktualitet.

Hvad skal der være i dit nye Vikingeskibsmuseum?

I løbet af aftenen er der mulighed for at møde flere af museets ansatte, der til daglig arbejder med til at udvikle de fortællinger, der skal fylde det nye museum.
Alle er velkomne til at stille spørgsmål, men endnu vigtigere: Alle opfordres samtidig til at skrive deres råd, anbefalinger og ønsker til et nyt Vikingeskibsmuseet på den store fremtidstavle, der vil hænge i Vikingeskibshallen.

Et museum i evig forandring

Selvom de fem Vikingeskibe fra Skuldelev er de samme, som stod i Vikingeskibshallen, da museet åbnede for publikum i 1969, er fortællingen om Roskildes fem verdensberømte skibe under evig forandring og måden museet fortæller historierne på tilpasses de behov, der stilles i tiden.

I de 50 år siden åbningen af Vikingeskibshallen, er udstillingen af de fem vikingeskibe vokset til et museum med mange ansvarsområder: Bådsamling, immateriel kulturarv, eksperimental- og marinarkæologi og tilhørende samling af genstande fra Stenalderen til moderne tid hentet op fra havbunden.

I årenes løb er der kommet nye publikumsområder til – områder ingen i dag kunne forestille sig museet uden: Bådeværftet, hvor der bygges træskibe ude og inde, Museumshavnen, der hvert forår fyldes af museets rekonstruerede vikingeskibe og traditionelle, nordiske træbåde, som vel at mærke ikke kun er til pynt. Museets gæster kan hver dag stige ombord i den danske skibs-kulturarv, ro ud af havnen og mærke, hvordan det var at være til søs i vikingetiden. Tunets store trægulv, hvor dygtige håndværkere om dagen fortæller inddragende detaljer om deres håndværk, og som om aftenen fyldes af mennesker, musik og dans - netop som folkemusikken, træbådene og museet smelter sammen til en stor folkefest i løbet af jubilæumsdagen.

Træbådstræf - Jubilæum - Folkemusikfestival

Lørdag den 17. august  Kl: 10 - 17:
Børn 0- 17 år: Gratis adgang, voksne 150,00 DKK
Kl. 17 - 22: Gratis adgang til Vikingeskibsmuseet for alle

► Se hele programmet for jubilæumsfejringen her ...

Jubilæums- og fremtidsfolkefesten afholdes samtidig med folkemusikfestivalen ’Rødder, fødder, Stemmer’ og bådtræffet ’Træf Fjordens træbåde’.  

Træbådstræffet ’Træf Fjordens træbåde’ afholdes fra fredag aften den 16. august til søndag formiddag den 18. august:
► Du kan læse meget mere om træbådstræffet på træffets hjemmeside ...

Folkemusikfestivalen ’Rødder, Fødder, Stemmer’ afholdes på Vikingeskibsmuseet lørdag den 17. august kl. 14.00 - 24.00
► Du kan orientere dig i folkemusikfestivalens program her ...

Hvor: Vikingeskibsmuseet, Vindeboder 12, 4000 Roskilde


Created by Rikke Tørnsø Johansen