Arkitektkonkurrence om Nyt Vikingeskibsmuseum

Vikingeskibsmuseet har igangsat en arkitektkonkurrence om et nyt Vikingeskibsmuseum. Målet er at det nye museum skal være et forbillede inden for internationalt, kulturhistorisk og bæredygtigt museumsbyggeri. Det skal være af høj arkitektonisk og oplevelsesmæssig kvalitet, og det skal levende og aktivt formidle historien om vikingetid, skibe, søfart og bådebygningskultur.

Hvad omfatter arkitektkonkurrencen?

Arkitektkonkurrencen skal bruges til at finde frem til det endelige projekt for 'Nyt Vikingeskibsmuseum'. Det skal være en samlet plan for både bygninger og landskab omkring Vikingeskibsmuseet og skal omfatte:

 • En ny udstillingsbygning til de originale vikingeskibe
 • En ny velkomstbygning
 • En transformation af Vikingeskibshallen
 • En ny kyststi ud mod fjorden
 • En ny cykel/gangsti på 'bysiden' af museet
 • En bearbejdning af landskabet

Prækvalifikation

I alt 42 ansøgere, som tilsammen repræsenterer mere end 130 danske og internationale tegnestuer og bæredygtighedsrådgivere, har søgt om at deltage i konkurrencen. Det har været et meget stærkt og højt kvalificeret ansøgerfelt, og Vikingeskibsmuseet har, sammen med sine rådgivere og Roskilde Kommune, været igennem en lang og grundig proces, hvor alle ansøgninger er blevet gennemgået og vurderet. 

De fem valgte teams er (angivet i alfabetisk rækkefølge)

 • 3XN A/S med E+N arkitekter, SLA A/S og GXN A/S
 • C.F. Møller Danmark A/S med Snøhetta Oslo AS
 • Dorte Mandrup A/S med Over Byen Arkitekter ApS og Vogt Landscape Architects AG
 • Foster + Partners med Mikkelsen Arkitekter A/S og Schønherr A/S
 • Lundgaard og Tranberg Arkitekter A/S med Christoffer Harlang Architects ApS og Marianne Levinsen Landskab ApS

”Vi er overvældede af den meget store interesse, vi har set fra både danske og internationale tegnestuer, og vi har måtte træffe en del svære valg i udvælgelsen af de fem teams, som nu skal deltage i arkitektkonkurrencen om at skabe rammerne for fremtidens vikingeskibsmuseum", fortæller direktør for Vikingeskibsmuseet, Tinna Damgård-Sørensen.

"Nu står vi over for en spændende konkurrence, hvor de fem udvalgte teams skal give deres bud på, hvordan Vikingeskibsmuseet kan udvikles og transformeres - og ikke mindst indfri visionen om, at Nyt Vikingeskibsmuseum skal være et forbillede inden for internationalt, kulturhistorisk og bæredygtigt museumsbyggeri”, afslutter museumsdirektøren.

Ingeniør og rådgiver tilknyttes

De fem udvalgte teams skal hver tilknytte ingeniør og rådgiver inden for udstillings- og formidlingsdesign, så de tilsammen kan udarbejde et konkurrenceforslag til Nyt Vikingeskibsmuseum. 

Vision, mål, designkriterier og krav til det nye museum er beskrevet i et konkurrenceprogram, som offentliggøres for de fem konkurrencedeltagereden 12. december 2022, når konkurrencen skydes i gang.

Det endelige vinderprojekt af arkitektkonkurrencen forventes offentliggjort i december 2023.