Archieved

DMI giver Havhingsten medvind

Foto: Morten Nielsen
Havhingsten er 100% afhængig af vinden. Foto: Morten Nielsen
Published: 15/07-2007
Archieved: 31/12-2008

På sin forsøgssejlads fra Roskilde til Dublin får Havhingsten hjælp fra DMI Maritim Service. Det var DMI-folkene, der forleden kontaktede skipperen på Havhingsten, Carsten Hvid, og tilbød at hjælpe skib og besætning på vej.

Programmet, som DMI Maritim Service arbejder ud fra, hedder Optiwawe, og er i princippet den samme tjeneste, som meteorologerne  tilbyder kommercielle rederier. I princippet er programmet meget enkelt. Skibets aktuelle position og skibets destination lægges ind i et program og ud fra disse to punkter, leverer DMI Maritim Service forslag til den mest optimale rute, skibet kan sejle ad.  

Fire gange i døgnet sender meteorologerne per mail nye opdaterede vejrdata til Havhingsten. Skipper kan ud fra oplysningerne planlægge, hvornår det er fordelagtigt at lægge fra land og hvornår det eventuelt er fordelagtigt at ændre ruten.

Langs ruten plotter DMI Maritim Service en række punkter ind og leverer specifikke vejrudsigter for hvert punkt; det vil primært sige oplysninger om sigtbarhed, vind, bølgehøjde og strøm.

Følger Havhingsten på nettet

”Som så mange andre har jeg fulgt med i Havhingstens sejlads mod Dublin. Onsdag aften så jeg, at I ville sejle over Nordsøen. Men torsdag morgen kunne jeg på hjemmesiden se, at I alligevel ikke var sejlet,” siger Ulrik Ankjær Bork, meteorolog på DMI Maritim Service.

”I frokostpausen kom vi til at tale om, hvem der mon laver vejrudsigter for jer. Min kollega, Lone, er i familie med et besætningsmedlem om bord, og hun svarede, at det var det vist nok ikke nogen, som gjorde. Det dur da ikke, tænkte jeg og derfor ringede jeg til skipper på Havhingsten og spurgte, om ikke det var noget for jer,” forklarer Ulrik Ankjær Bork.

”Der er faktisk ikke nogen forskel på det arbejdede, vi gør for jer og det arbejde vi udfører for store rederier. Forskellen kommer snarere ind i jeres prioriteringer, som kan være lidt anderledes end kaptajnens prioriteringer på et stort containerskib. I er meget opmærksomme på vinden, fordi det er den, I skal sejle på. Kaptajnen på et containerskib vil typisk være mere optaget af at undgå lavtryk på sin vej over Stillehavet”.

Minder om en boreplatform

”Men sjovt nok minder jeres måde at sejle på rigtigt meget om den olieplatforme og flydedokker sejler på. For ikke så længe siden arbejdede vi for en kunde, som skulle transportere en flydedok fra Norge til Danmark. De ventede i tre måneder på gunstigt vejr,” fortæller meteorologen fra DMI Maritim Service.

En dugfrisk melding fra Ulrik Ankjær Bork er, at Havhingsten vil nå indenfor en afstand af 100 sømil på Orkneyøerne, inden den østlige vind skifter til en mere nordlig retning. Og at det derfor giver god mening at holde lidt mod nord på vejen over Nordsøen, så Havhingsten kan falde en smule af for vinden.


Created by Henrik Kastoft