Den 29. juni begynder verdens største vikingeskibs-rekonstruktion ”Havhingsten fra Glendalough” anden del af forsøgsrejsen Roskilde - Dublin tur/retur. Om bord på det 30 meter lange skib er i alt 61 besætningsmedlemmer, når skibet stævner ud fra Dublin.
I denne weekend var 37 nye besætningsmedlemmer indkaldt til obligatorisk sikkerhedskursus på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, som et led i de sidste forberedelser før turen hjem til Danmark. En stor del af tiden blev tilbragt i det forårskolde fjordvand.
Latteren brød løs på mange sprog og rungede i havnen, da de 37 kursister lørdag spang i vandet og drev rundt som oppustede Michelinmænd, ind til de fik lært at lukke overskydende luft ud af deres redningsdragter.
Sikkerheden for de 62 besætningsmedlemmer prioriteres benhårdt i projektet, fortæller Havhingstens skipper, Carsten Hvid, som havde ansvaret for weekendens kursus:
- De skal uddannes i at anvende det specifikke redningsudstyr, som er valgt til dette togt. Især deres personlige redningsmidler, redningsdragten og redningsvesten, som begge er nøje udvalgt blandt mange muligheder. Redningsvestene er lavet til professionelle brugere, og redningsdragterne er mage til dem Forsvaret anvender. Vi er bare gået et skridt videre og har fået skræddersyet hver enkelt dragt. Nu er grejet blevet testet, og de få dragter som ikke passede præcist, får vi så syet om. Når vi tager af sted fra Dublin, skal alle kende deres sikkerhedsudstyr i detaljer, og det skal fungere optimalt.
En del af søndagen blev brugt på at entre redningsflåder fra vandet i fuld mundering og evakueringsøvelser fra museets vikingeskibe. Havhingsten har 10 redningsflåder af ombord. Hver med plads til otte personer. Som yderligere sikkerhed har Havhingsten et følgeskib, dykkerskibet ”Cable One” hele vejen fra Dublin, gennem den Engelske Kanal og over Nordsøen - til og med Thyborøn.