Arkiveret

Vikingeskibene sejler på togt!

Følg Vikingeskibsmuseets skibe ud på årets sommertoger, hvor de blandt andet indsamler viden om, hvordan vikingernes skibe sejlede. På hjemmesiden kan du følge skibene, læse logbøger og se fotos fra togterne - Kom med om bord!
På hjemmesiden kan du følge skibene på årets sommetogter, læse logbøger og se fotos - Kom med om bord!
Udgivet: 06/07-2023
Arkiveret: 30/07-2023

Følg Vikingeskibsmuseets skibe ud på årets sommertoger, hvor de blandt andet indsamler viden om, hvordan vikingernes skibe sejlede. På hjemmesiden kan du følge skibene, læse logbøger og se fotos fra togterne - Kom med om bord!

Vikingeskibsmuseets rekonstruerede vikingeskibe ligger i museumshavnen hele sommersæsonen, så gæster fra nær og fjerne kan få oplevelsen af at se et vikingeskib i sit rette element.

Men vikingeskibene er ikke kun til pynt - de er også vigtige for udforskningen af vikingeskibenes sejlegenskaber - og dermed for forståelsen af vikingetiden.

De fem vikingeskibe fra Skuldelev, der er udstillet i Vikingeskibshallen, danner baggrund for de rekonstruerede vikingeskibe. De originale skibe er ganske forskellige i både udseende og størrelse, hvilket afspejler deres oprindelige brug. Derfor drager Vikingeskibsmuseets skibe hver sommer ud på sommertogter for at indsamle viden om, hvordan skibene fungerer til søs. Den indsejlede viden bruges efterfølgende i museets forskning og som baggrund for nye eksperimentalarkæologiske projekter. 

Denne gang er det Ottar, Helge Ask, Skjoldungen og Estrid der sejler ud. 

Du kan være med! 

Kunne du tænke dig at gå til vikingeskib, blive en del af et stærkt fællesskab og tage på sommereventyr i historiske træbåde? Det er de frivillige bådelaug med medlemmer i alle aldre, som står for at sejle og vedligeholde Havhingsten, Ottar, Estrid, Helge Ask, Skjoldungen og alle de andre vikingeskibe i Roskilde, og du kan være med! 

Vikingeskibsmuseets bådelaug har altid plads til flere medlemmer, der har lyst til at sejle på historiens præmisser.

» Besøg laugnet og læs mere om bådelaugene. Det er også her, man kan ansøge om medlemskab  ...

Måske kommer vi til en havn nær dig?

  • Krigsskibet Helge Ask: Uge 27-28 
    Helge Ask er en rekonstruktion af det lille krigsskib Skuldelev 5. I modsætning til de øvrige skibe er Skuldelev 5 bygget af både nyt og genbrugt træ. Få år før det endte i Roskilde Fjord, blev skibet nemlig repareret med nyt og genbrugt træ.
    Ved at følge linket ovenfor kan du følge med i, hvor Helge Ask befinder sig og læse logbogsopslag fra besætningen. 

  • Handelsskibet Ottar: Uge 27-28
    Det store handelsskib Ottar er en rekonstruktion af Skuldelev 1-skibet. Her har undersøgelse af tømmeret, som det originale skib er bygget af, vist, at skibet oprindelig blev bygget i Sognefjorden i Vestnorge. Ved at følge linket ovenfor kan du følge med i, hvor Ottar befinder sig og læse logbogsopslag fra besætningen. 

  • Fiskerbåden Skjoldungen: Uge 27-28
    Det mindste skib fra Vikingeskibsmuseets udstilling - Skuldelev 6 - er en mindre fiskerbåd, der også oprindeligt stammer fra Sognefjordsområdet i Vestnorge.
    Ved at følge linket ovenfor kan du følge med i, hvor Skjoldungen befinder sig og læse logbogsopslag fra besætningen.  

  • Fragtskib Estrid: Uge 29-30
    Estrid er museets helt nybygget vikingeskib - en rekonstruktion af det originale, 1000-årige fragtskib, Skuldelev 3. Estrid Byrding, der blev søsat i 2022 er ved at blive sejlet til af det nyetablerede bådelaug. Ved at følge linket ovenfor kan du følge med i, hvor Estrid befinder sig og læse logbogsopslag fra besætningen.