Vikingeskib på vej mod Kina

Vikingeskibsmuseet sendte tirsdag vikingeskibet 'Eik Sande' på en mere end 8200 kilometer lang rejse fra Roskilde til den kinesiske millionby Suzhou. Foto: Werner Karrasch
Vikingeskibsmuseet sendte tirsdag vikingeskibet 'Eik Sande' på en mere end 8200 kilometer lang rejse fra Roskilde til den kinesiske millionby Suzhou.

Vikingeskibsmuseet sendte tirsdag vikingeskibet 'Eik Sande' på en mere end 8200 kilometer lang rejse fra Roskilde til den kinesiske millionby Suzhou.

Vikingeskibet 'Eik Sande' står nu pakket i skibscontaineren og er helt klar til at blive sejlet den halve klode rundt. Skibet skal indgå i den kommende udstilling ”Dragons of the Northern Seas - the Viking Age of Denmark”, der skal vises på Suzhou Museum i Kina fra den 27. marts til den 28. juni 2015. 

Udstillingen er skabt i et samarbejde mellem Sydvestjyske Museer, Aarhus Universitet, Vikingeskibsmuseet og Nationalmuseet, og kommer til at vise nogle af de fornemste genstande fra vikingetidens Danmark. Sammen med de smukke, originale genstande, har folkene bag udstillingen valgt også at vise rekonstruktioner af vikingernes klædedragt og våben, værktøj og materialer samt at få specialbygget en 'romaskine' - et udsnit af et skib, hvor udstillingens besøgende selv kan prøve kræfter med den svære ro-teknik og på den måde få en mere praktisk introduktion til vikingetiden.

Skibet, hele rigningen af lindebasttovværk og hestehårsreb, uldsejl, årer, de håndsyede dragter, værktøj og det specialfremstillede 'ro-modul' blev forsigtigt stuvet sammen i den store container, der skal udgøre en beskyttende ramme under hele den 8 uger lange rejse.

Fakta:

Dragons of the Northern Seas  - The Viking Age of Denmark
Særudstilling på Suzhou Museum, Kina 

Åbning 27. marts 2015. Udstillingsperiode 28. marts - 28. juni 2015 
'Dragons of the Northern Seas' er skabt på initiativ af museerne i de to venskabsbyer, Suzhou og Esbjerg.

Udstillingen er udarbejdet i samarbejde med Suzhou Museum og et konsortium bestående af nogle af Danmarks førende museer og forskningsinstitutioner: Sydvestjyske Museer, Aarhus Universitet, Vikingeskibsmuseet og Nationalmuseet, der rummer nogle af de fineste arkæologiske samlinger i Danmark.

Suzhou Museum regnes for et af Kinas bedste og har et årligt besøgstal på 1,5 mio. Suzhou har mere end 5 mio. indbyggere og er en af Kinas gamle kulturbyer.

Vikingeskibet 'Eik Sande' er en næsten 10 meter  lang minutiøs rekonstruktion i fuld skala af en båd fra det berømte norske Gokstad-fund. Båden, der lå knust ved en mægtig mands gravmæle, er omhyggeligt genskabt på Vikingeskibsmuseet sbådeværft i 2013 og viser, hvordan vikingerne forstod at vælge det rigtige tømmer og udnytte træets naturlige form.

Båden har fem bordgange, som holdes sammen af håndsmedede jernnagler. Spanterne er fastgjort til bordene med trænagler. Plankerne er spejlkløvede og plankløvede, og spanterne er fremstillet af krumtræ. Kløveteknikken sikrer, at træfibrene følger formen på det færdige emne. På den måde bevarer træet sin naturlige styrke og smidighed. Båden er desuden udstyret med en håndlagt rigning af lindebasttovværk og hestehårsreb samt et håndvævet uldsejl.

Kina som fokusområde for kulturudveksling:
Kulturudvekslingen mellem Danmark og Kina forstærkes i 2014 og 2015 med en særlig kultursatsning, der involverer en række toneangivende kulturaktører i begge lande.
Indsatsen strækker sig fra oktober 2014 til maj 2015.
Den dansk-kinesiske kultursatsning er blevet til i et tæt samarbejde mellem Kulturministeriet, Udenrigsministeriet, Det Danske Kulturinstitutcenter og Den Danske Ambassade i Beijing, samt Statens Kunstfond, danske kulturinstitutioner, kunstnergrupper og enkeltstående kunstnere.


Created by Rikke Tørnsø Johansen