Arkiveret

Togt til Norge – set fra skrivebordet

Udgivet: 12/01-2007
Arkiveret: 31/12-2008

Topfarten var 11 knob i en hård vind på Skagerrak. En gast tog 6 kilo på, en anden tabte sig 3 kilo. Skibet tilbagelagde over fire uger 830 sømil – svarende til 1.540 kilometer.

Vikingeskibsmuseets rekonstruktioner af vikingeskibe sejler på kryds og tværs af farvandene rundt om Danmark. Nogle kunne måske forledes til at tro, at sejladserne mest er til ære for turisters nysgerrige kameralinser eller for gasternes fornøjelses skyld.

Men helt så enkelt er det ikke.

Sejladserne er også professionel forskning, der med tiden gør os klogere på vores fortid. Om bord på skibene og i land sidder forskere, som nøje gransker alle de data, som sejladserne efterlader. Data som sætter os på spor af fortiden.

En af forskerne er Anton Englert fra Vikingeskibsmuseet. Han har i et foreløbigt sammendrag af sommerens togt til Norge trukket nogle af de væsentligste tal ud af testsejladsen med Havhingsten.

To døgn til Oslo

Resultaterne af sommerens sejlads tyder for eksempel på, at det i vikingetiden kan have været gængs viden, at det med gunstig vind varer to døgn at sejle fra Sjælland til Oslo.

En anden – og meget væsentlig erfaring fra sommerens testsejlads er – at nok kan krigsskibe som Havhingsten skyde en højere topfart end fragtskibe, til gengæld er komforten om bord på krigsskibene som Havhingsten så elendige og lastrummene så små, at skibet næppe har været på havet i længere ad gangen. Og i hvert fald ikke over to uger.

Frisk til hård vind

Det er endnu uklart, hvad Havhingstens absolutte topfart er. Tidligere er der blandt eksperterne blevet gættet på en topfart op mod 20 knob. Mere forsigtige gæt lyder på 15 knob.

Men fra sommerens testsejlads kan man se det interessante faktum, at en frisk vind på Limfjorden ved Aalborg kan udløse stort set samme hastighed som en hård vind på åbent hav i Skagerrak – nemlig henholdsvis 10 og 11 knob. Under begge sejladser var vinden agten for tværs – eller det der på land ville hedde noget i retning af ’medvind skråt bagfra’.

Uanset hvad er gennemsnitfarten et skib kan præstere over mange døgn mere interessant for forskere end få minutters eller sekunders tophastigheder.

Hvor der tabes, der vindes

Og så reagerer menneskekroppe tilsyneladende vidt forskelligt på hårdt fysisk arbejde og ugelangt liv udendørs.

En gast tog 6 kilo på. En anden tabte sig 3 kilo. Taberne ser dog ud til at være i overtal på Havhingsten: Angiveligt mistede besætningen 18 kilo kropsvægt undervejs.

Og til dem der tror, at hårde strabadser på et vikingeskib kun er for mænd: Tro om! Hver fjerde om bord er kvinde.


Oprettet af Henrik Kastoft