Udstillinger på Vikingeskibsmuseet

Museets udstillinger er moderne historiefortællinger om vikingerne og deres skibe. Traditionel museumsformidling i tekst og billeder kombineres med lys, lyd, digitale installationer, aktiviteter og kunstneriske udtryk for at gøre den maritime historie levende, for store som små.

Publikum føres ikke tilbage i tiden - kulturhistorien bringes ind i nutiden...

De fem vikingeskibe

I den sene vikingetid etableres et system af spærringer i Roskilde Fjord, der gør det muligt at kontrollere søvejen til en af Danmarks største konge- og kirkebyer.
Tre udtjente skibe slæbes ud til det smalleste sted ud for landsbyen Skuldelev. Skibene fyldes med sten og sænkes i Peberrenden, den mest direkte rute til Roskilde. Efter 20 år forstærkes spærringen med endnu to skibe. Der er skabt et effektivt forsvar i fjorden.

Tusind år senere rammes en spunsvæg af jern ned i fjordbunden omkring spærringen. En af de mest betydningsfulde udgravninger i Danmark kan begynde...

Oplev de fem originale vikingeskibe, fundet i Roskilde Fjord, der tilsammen giver et mangfoldigt indblik i vikingetidens maritime kultur: Skibsbygning, søfart, handel, forsvar og krigsfærd - og muligheden for at søge ud i verden og udforske nye horisonter. 

De fem rekonstruktioner

'De fem rekonstruktioner' - de fem Skuldelevskibe - er bygget og brugt af mennesker, der har efterladt sig utallige spor i skibene: Formen vidner om funktionen, hvilke farvande de var bygget til at besejle, og hvilke ønsker bådebyggeren havde til sejlegenskaberne. Træets fiberforløb viser, hvordan bestemte dele af træet blev brugt til bestemte skibsdele. Og værktøjssporene fortæller om bådebyggerens brug af økser, høvle og bor.

Vikingeskibsmuseets rekonstruktioner ligger i Museumshavnen, side om side med de traditionelle træbåde. Havnemiljøet og de omgivende udstillinger og aktiviteter, understreger den direkte sammenhæng mellem Skuldelevskibene i Vikingeskibshallen og deres efterfølgere - og bygger bro mellem historie og tradition.

Stig Ombord

Vikingeskibsmuseets udstilling 'Stig Ombord' er en grundfortælling om rejsen over åbent hav; alt det besætningen ser, hører, føler og mærker på egen krop - imens dagen går fra klar og lysende morgenstund til et omsluttende mørke. Når vejret skifter fra vindstille og næsten blændende solskin, til storm, tordenvejr og høj sø fornemmes det klart, hvordan stemningen ændrer sig fra kedsomhedens sløvsind til dramaets energi.

Særudstilling: I Vikingernes Kølvand

I 1962 kom resterne af fem vikingeskibe op af dyndet på bunden af Roskilde Fjord. Fundet vendte op og ned på vores viden om Nordens maritime kultur, og åbnede døren ind til verden i vikingetiden.

Særudstillingen 'I Vikingernes Kølvand' er fortællingen om, hvordan de fem Skuldelevskibe har formet Vikingeskibsmuseet: Hvordan det enestående fund har haft afgørende betydning for marinarkæologien i Danmark, og været drivkraften bag vidtrækkende arkæologiske eksperimenter med rekonstruktion og sejlads.