
Udstillinger på Vikingeskibsmuseet
Museets udstillinger er moderne historiefortællinger om vikingerne og deres skibe. Traditionel museumsformidling i tekst og billeder kombineres med lys, lyd, digitale installationer, aktiviteter og kunstneriske udtryk for at gøre den maritime historie levende, for store som små.
Publikum føres ikke tilbage i tiden - kulturhistorien bringes ind i nutiden...
De fem vikingeskibe
I den sene vikingetid etableres et system af spærringer i Roskilde Fjord, der gør det muligt at kontrollere søvejen til en af Danmarks største konge- og kirkebyer.
Tre udtjente skibe slæbes ud til det smalleste sted ud for landsbyen Skuldelev. Skibene fyldes med sten og sænkes i Peberrenden, den mest direkte rute til Roskilde. Efter 20 år forstærkes spærringen med endnu to skibe. Der er skabt et effektivt forsvar i fjorden.
Tusind år senere rammes en spunsvæg af jern ned i fjordbunden omkring spærringen. En af de mest betydningsfulde udgravninger i Danmark kan begynde...
Oplev de fem originale vikingeskibe, fundet i Roskilde Fjord, der tilsammen giver et mangfoldigt indblik i vikingetidens maritime kultur: Skibsbygning, søfart, handel, forsvar og krigsfærd - og muligheden for at søge ud i verden og udforske nye horisonter.
De fem rekonstruktioner
'De fem rekonstruktioner' - de fem Skuldelevskibe - er bygget og brugt af mennesker, der har efterladt sig utallige spor i skibene: Formen vidner om funktionen, hvilke farvande de var bygget til at besejle, og hvilke ønsker bådebyggeren havde til sejlegenskaberne. Træets fiberforløb viser, hvordan bestemte dele af træet blev brugt til bestemte skibsdele. Og værktøjssporene fortæller om bådebyggerens brug af økser, høvle og bor.
Vikingeskibsmuseets rekonstruktioner ligger i Museumshavnen, side om side med de traditionelle træbåde. Havnemiljøet og de omgivende udstillinger og aktiviteter, understreger den direkte sammenhæng mellem Skuldelevskibene i Vikingeskibshallen og deres efterfølgere - og bygger bro mellem historie og tradition.
Stig Ombord
Vikingeskibsmuseets udstilling 'Stig Ombord' er en grundfortælling om rejsen over åbent hav; alt det besætningen ser, hører, føler og mærker på egen krop - imens dagen går fra klar og lysende morgenstund til et omsluttende mørke. Når vejret skifter fra vindstille og næsten blændende solskin, til storm, tordenvejr og høj sø fornemmes det klart, hvordan stemningen ændrer sig fra kedsomhedens sløvsind til dramaets energi.
Særudstilling: I Vikingernes Kølvand
I 1962 kom resterne af fem vikingeskibe op af dyndet på bunden af Roskilde Fjord. Fundet vendte op og ned på vores viden om Nordens maritime kultur, og åbnede døren ind til verden i vikingetiden.
Særudstillingen 'I Vikingernes Kølvand' er fortællingen om, hvordan de fem Skuldelevskibe har formet Vikingeskibsmuseet: Hvordan det enestående fund har haft afgørende betydning for marinarkæologien i Danmark, og været drivkraften bag vidtrækkende arkæologiske eksperimenter med rekonstruktion og sejlads.
Maritime håndværk
På bådeværftet bygger bådebyggerne vikingeskibe og andre nordiske bådtyper. De bruger det værktøj og de teknikker, der blev brugt, da bådene oprindeligt blev bygget.
Rundt på værftspladsen kan I fordybe jer i udstillinger om skibe og håndværk.
De genskabte vikingeskibe og bådsamlingen i havnen
Vikingeskibsmuseet bådeværft har genskabt alle de fem vikingeskibe, så man kan få et indtryk af, hvordan originalskibene så ud for 1000 år siden.
De genskabte skibe – rekonstruktionerne af vikingeskibene – kan opleves i museumshavnen hele sejlsæsonen og på land om vinteren.
Vikingeskibsmuseet har desuden en stor samling af traditionelle, nordiske træbåde. Bådsamlingen viser, hvordan vikingetidens bådebygningstraditioner kan følges - fra det rekonstruerede vikingeskib til fiskerjollen fra Frederikssund bygget 1000 år senere.
Langs havnen er der skilte, der fortæller om hver enkelt skib, så I selv kan gå på opdagelse i de mange nordiske bådtyper.
» Tryk her for at læse mere om Vikingeskibsmuseets bådsamling