Udstillinger på Vikingeskibsmuseet

Museets udstillinger er moderne historiefortællinger om vikingerne og deres skibe. Historierne om hvordan vikingerne forandrede verden fortælles med tekst og billeder kombineret med lys, lyd, digitale installationer, aktiviteter og kunstneriske udtryk. Fremfor at føre publikum tilbage i tiden, bringer vi kulturhistorien ind i nutiden og gør fortidens fortællinger levende og relevante for store og små.
 

Daglige rundvisninger

De daglige rundvisningen i Vikingeskibshallen tilfører de originale skibe liv og giver indblik i vikingetidens maritime kultur. Grupper anbefales at booke en privat rundvisning

De fem vikingeskibe

I den sene vikingetid etableres et system af spærringer i Roskilde Fjord, der gør det muligt at kontrollere søvejen til en af Danmarks største konge- og kirkebyer.
Tre udtjente skibe slæbes ud til det smalleste sted ud for landsbyen Skuldelev. Skibene fyldes med sten og sænkes i Peberrenden, den mest direkte rute til Roskilde. Efter 20 år forstærkes spærringen med endnu to skibe. Der er skabt et effektivt forsvar i fjorden.

Tusind år senere rammes en spunsvæg af jern ned i fjordbunden omkring spærringen. En af de mest betydningsfulde udgravninger i Danmark kan begynde...

Oplev de fem originale vikingeskibe, fundet i Roskilde Fjord, der tilsammen giver et mangfoldigt indblik i vikingetidens maritime kultur: Skibsbygning, søfart, handel, forsvar og krigsfærd - og muligheden for at søge ud i verden og udforske nye horisonter. 

» Læs mere om 'De fem vikingeskibe' her...

De fem rekonstruktioner

'De fem rekonstruktioner' - de fem Skuldelevskibe - er bygget og brugt af mennesker, der har efterladt sig utallige spor i skibene: Formen vidner om funktionen, hvilke farvande de var bygget til at besejle, og hvilke ønsker bådebyggeren havde til sejlegenskaberne. Træets fiberforløb viser, hvordan bestemte dele af træet blev brugt til bestemte skibsdele. Og værktøjssporene fortæller om bådebyggerens brug af økser, høvle og bor.

Vikingeskibsmuseets rekonstruktioner ligger i Museumshavnen, side om side med de traditionelle træbåde. Havnemiljøet og de omgivende udstillinger og aktiviteter, understreger den direkte sammenhæng mellem Skuldelevskibene i Vikingeskibshallen og deres efterfølgere - og bygger bro mellem historie og tradition.

» Læs mere om 'De fem rekonstruktioner' her...

Stig Ombord

Vikingeskibsmuseets udstilling 'Stig Ombord' er en grundfortælling om rejsen over åbent hav; alt det besætningen ser, hører, føler og mærker på egen krop - imens dagen går fra klar og lysende morgenstund til et omsluttende mørke. Når vejret skifter fra vindstille og næsten blændende solskin, til storm, tordenvejr og høj sø fornemmes det klart, hvordan stemningen ændrer sig fra kedsomhedens sløvsind til dramaets energi.

» Læs mere om 'Stig Ombord' her... 

Særudstilling: I Vikingernes Kølvand

I 1962 kom resterne af fem vikingeskibe op af dyndet på bunden af Roskilde Fjord. Fundet vendte op og ned på vores viden om Nordens maritime kultur, og åbnede døren ind til verden i vikingetiden.

Særudstillingen 'I Vikingernes Kølvand' er fortællingen om, hvordan de fem Skuldelevskibe har formet Vikingeskibsmuseet: Hvordan det enestående fund har haft afgørende betydning for marinarkæologien i Danmark, og været drivkraften bag vidtrækkende arkæologiske eksperimenter med rekonstruktion og sejlads.

» Læs mere om 'I Vikingernes Kølvand' her... 

Daglige rundvisninger

Vi går tæt på de 5 originale vikingeskibe fra Skuldelev. Deres forskelligheder afslører hemmeligheder om vikingeskibenes brug for 1000 år siden.

Rundvisninger for grupper

Der er begrænsede pladser på de daglige rundvisninger, så kommer du sammen med en større gruppe, er det bedst, at bestille rundvisningen på forhånd. Du kan booke en rundvisning, der passer lige netop til din gruppe.

Bådsamlingen i havnen

Bådsamlingen viser, hvordan vikingetidens bådebygningstraditioner kan følges - fra det rekonstruerede vikingeskib til fiskerjollen fra Frederikssund bygget 1000 år senere. Langs havnen er der skilte, der fortæller om hver enkelt skib, så I selv kan gå på opdagelse i de mange nordiske bådtyper. 

Maritime håndværk

På bådeværftet bygger bådebyggerne vikingeskibe og andre nordiske bådtyper. De bruger det værktøj og de teknikker, der blev brugt, da bådene oprindeligt blev bygget. Rundt på værftspladsen kan I fordybe jer i udstillinger om skibe og håndværk.