Museum med alle sanser

I skal ikke nøjes med at kigge, når I besøger Vikingeskibsmuseet. I kan deltage i spændende aktiviteter, hvor I bruger både hænder og hoved.

Alle aktiviteterne er tilpasset årstiderne, så der altid er masser at opleve på museet - både ude og inde!

Læs mere om alt det, der venter jer på Vikingeskibsmuseet herunder.

Velkommen til historisk gode oplevelser!

Aktiviteter i efterårsferien

I efterårsferien 14. - 22. oktober sker der en masse på Vikingeskibsmuseet.
Der er aktiviteter ude og inde for hele familien.

'Byg båd'-værksted på værftpladsen

Det populære publikumsværksted ’Byg båd’, giver kreative børn og voksne mulighed for at teste deres bådebyggerevner.

Sejladser

Tag med på en af de daglige sejladser fra 1. maj - 30. september og oplev, hvordan det var at være viking ombord på en af Vikingeskibsmuseets traditionelle, nordiske både.

Sommeraktiviteter på Vikingeskibsmuseet

Vikingelejr på Strandengen

Vikingelejren flytter ind på Strandengen igen til efterårsferien, hvor du kan glæde dig til masser af aktiviteter for store og små. Stig ombord i Havhingsten og dyst i vikingelege.

Opdag vikingeskibets hemmeligheder

En rundvisningen med udgangspunkt i historien om Skuldelev 5.

Kom med på sommerens særrundvisning, der går bag om, hvordan vi rekonstruerer vikingeskibe.

Velkommen på bådeværftet

Vil du være ekspert på vikingernes skibe?

Tag med på rundvisning og bliv klogere på, hvordan vi genskaber vikingeskibene med vikingernes værktøj og teknikker.

Rundvisninger på dansk og engelsk

De fem imponerende vikingeskibe, udgravet ved Skuldelev i Roskilde Fjord, er omdrejningspunktet for fortællingen om skibenes betydning for vikingernes samfund.

Hjælp Astrid med at løse MuseumsMysteriet

MuseumsMysteriet er et digitalt spil, der fører jer rundt mellem vikingeskibene og igennem historien om vikingernes vilde rejser.

Medbring en smartphone, download spillet gratis via 'Useeum'-app'en - og find tyveknægten!

Audioguide

Sæt strøm til de gode historier om de fem vikingeskibe, der er udstillet i Vikingeskibshallen.

En familievenlig, dramatiseret lydfortælling tager børn og voksne med tilbage til dengang, vikingeskibene sejlede havene tynde.

Stig ombord

En 3D grundfortælling om rejsen over åbent hav.

Stig ombord i handelsskibet eller krigsskibet, og 'sejl med' når væggene bliver levende og lyd og lys ovenfra gør oplevelsen fuldendt.

Ny Nordisk Vikingemad

Café Knarr på Museumsøen har åbent dagligt.

Nyd dejlig mad og den maritime stemning på Museumsøen fra Café Knarr, der ligger med udsigt til bådeværftet og Vikingeskibsmuseets mange smukke træskibe.

Museumsbutik

Åben alle dage og kan besøges uden køb af entré billet.

I Museumsbutikken finder du et stort udvalg af smykker, tekstiler, bøger og brugsgenstande i nordisk design og med inspiration fra vikingetiden.

Aktiviteter året rundt på Vikingeskibsmuseet

Der er altid masser af spændende, historisk gode oplevelser på Vikingeskibsmuseet og sjove aktiviteter for hele familien året rundt, både inde og ude...

Mærk historiens vingesus

Som det eneste sted i verden, kan du på Vikingeskibsmuseet gå direkte fra oplevelsen af de originale 1000 år gamle vikingeskibe i Vikingeskibshallen og ud til Museumshavnen, hvor rekonstruktioner af vikingeskibe i fuld størrelse ligger fortøjet i sommerhalvåret og kan beundres på land, når det bliver vinter.

Historiske rundvisninger

Vikingeskibsmuseet er bygget op omkring de fem originale vikingeskibe fra Skuldelev, som er udstillet i Vikingeskibshallen. 

De 5 imponerende vikingeskibe er omdrejningspunktet for fortællingen om skibenes betydning for vikingernes samfund. Der fortælles om krig, togter handel og rejser - og livet i norden for 1000 år siden. Vores dygtige guider giver de originale skibe liv og sætter opdagelsen af de fem Skuldelev skibe i perspektiv i forhold til vikingetidens maritime kultur.

Det er også fortællingen om, hvordan museet ved brug af eksperimental arkæologi rekontruerer vikingeskibe på bådeværftet, og lærer meget mere om vikingetidens specialiserede skibsfart, ved at sejle med rekonstruktionerne.

Familierundvisninger og aktiviteter i skoleferier

Tag hele familien med på en fantasifuld rundvisning i børnehøjde, hvor alle inddrages i spændende fortællinger om vikingernes mytologi, deres lange rejser og livet til søs for 1000 år siden.

Alt efter årstid og aktuelle temaer, fortæller vores dygtige formidlere levende de gamle sagn og deler deres viden om de nordiske guder. Der afholdes 'Viking Talks' om forskellige emner, eller alle tager med på 'krigstogt' i de lynhurtige langskibe. De særlige familierundvisninger er tilrettelagt, så alle i familien kan være med.

» Se i kalenderen, hvad der sker den dag hvor du planlægger at besøge Vikingeskibsmuseet...

Familierundvisninger og aktiviteter i skoleferier er inkluderet i entrébilletten.

Bådeværftet er Museumsøens hjerte

Midt på museumsøen ligger bådeværftet. Her bygger bådebyggerne rekonstruktioner af vikingeskibe og andre traditionelle træbåde. Duften af frisk trætjære fylder luften og lyden af bådebyggernes økser mod træ genlyder rytmisk over værftspladsen og inde på værftet.

Håndværksformidling

I løbet af året sættes der på skift fokus på de mange forskellige maritime håndværk, der knytter sig til bådebygning i vikingetiden. Alt efter, hvornår du besøger museet, kan du gå i krigertræning, møde smeden, 'lægge' reb eller snitte i træ sammen med museets dygtige håndværkere og formidlere.

Sejlende rekonstruktioner af vikingeskibe

Om sommeren kan du gå ombord i rekonstruktionerne og de andre nordiske både, der ligger til kaj i museumshavnen. De fleste af dem er blevet bygget på Vikingeskibsmuseets bådeværftet igennem de sidste 40 år. Mærk lugten af saltvand og tjære. Rør ved tovværk og årer, imens du bevæger dig fra stævn til agter i den 30 meter lange Havhingst - verdens største rekonstruerede vikingeskib. Du kan gøre det stille og roligt - eller balancere fra tofte til tofte som en anden viking...

Om vinteren kan du gå hele vejen rundt om skibene på land og røre ved de klinkbyggede både. Se det fantastiske håndværk udført af Vikingeskibsmuseets bådebyggere, som holder de unikke nordiske klinkbådstradition i hævd, som er optaget på Unescos liste over verdens immateriel kulturarv.

Sejl ud på Roskilde Fjord fra 1. maj til 30. september

I sommerhalvåret kan du også stævne ud på Fjorden i en af vikingeskibenes efterkommere, en nordisk klinkbygget træbåd, der er bygget efter samme principper og metoder, som vikingerne brugte for 1000 år siden.

» Læs mere om sejladser her og book til 2023 allerede nu....

Spis Ny Nordisk Vikingemad

Når sulten melder sig, har vi madpakkeområder både inde og ude. I kan også nyde en lækker frokost tilberedt efter principperne i Ny Nordisk Vikingemad i Café Knarr, eller måske bare en kop god kaffe og kage eller kolde drikkevarer og is, imens i nyder udsigten og stemningen på museumsøen.

Læs mere om alt det, der venter jer på Vikingeskibsmuseet herunder.

Velkommen til historisk gode oplevelser!

Aktuelle aktiviteter:

Dato: til (museets åbningstid)
Sejl ud på Roskilde Fjord - daglige sommersejladser

Dato: til (museets åbningstid)
'Byg båd' værksted på værftspladsen

Dato: til Fra til
11.00: Rundvisning i Vikingeskibshallen

Dato: til Fra til
12.00: Engelsk rundvisning - De genskabte vikingeskibe

Dato: til Fra til
13.00: Rundvisning i Vikingeskibshallen

» Se hele kalenderen