Vikingeskibshallen

Vikingeskibshallen - der huser de fem verdensberømte Skuldelevskibe - er smukt placeret ved grønne områder op mod Roskilde Domkirke og med fjorden som en spektakulær baggrund til de originale vikingeskibe. 
Bølger skyller mod Vikingeskibshallens store glasparti, der giver frit udsyn til den temperamentsfulde fjord, vikingeskibenes naturlige element. 

Vikingeskibsmuseet i Roskilde er Danmarks museum for skibe, søfart og bådebygningskultur i oldtid og middelalder. Den ældste del af museet, Vikingeskibshallen, åbnede i 1969.

Hallen er bygget som en stor montre omkring de fem vikingeskibe fra Skuldelev. Her vises også skiftende særudstillinger og film om udgravningen af skibene.
Vikingeskibshallen er tegnet af professor Erik Christian Sørensen og blev i 1997 fredet, som et eksempel på senmodernistisk arkitektur. I 2018 blev fredningen ophævet.

Arkitekturen udtrykker en klar holdning til det historiske perspektiv: Her føres publikum ikke tilbage i tiden - her bringes kulturhistorien ind i nutiden.

Denne holdning afspejles i museets selv-forståelse og indfaldsvinkel til arbejdet, og forklarer bl.a. hvorfor museets personale ikke optræder i dragter fra vikingetiden.

Museets faste udstillinger tager udgangspunkt i det marinarkæologiske fund fra 1962 - de fem Skuldelevskibe - og fortæller skibenes historier om krig, handel og rejser til fjerne egne - historien om Nordens maritime eventyr i vikingetiden. 

I Vikingeskibshallens underetage vises skiftende særudstillinger.

Se film om vikingeskibene

I Vikingeskibshallen findes museets biograf. Her kan du starte besøget med at se introduktionsfilmen om udgravningen af vikingeskibene, hvordan de skrøbelige rester blev konserveret og rekonstrueret, som de kan ses i dag i Vikingeskibshallen. Filmen fortæller også, hvordan vikingeskibsmuseets bådeværft bygger nøjagtige rekonstruktioner af vikingeskibene, og hvordan museet gennemfører forsøgsrejser, der giver ny viden om de muligheder skibene åbnede for fortidens mennesker.

Filmen kan vises på dansk, engelsk, tysk, spansk, fransk, italiensk, hollandsk, kinesisk og russisk, og tidspunktet for visningen kan ønskes ved ankomst til museet. Ret venligst henvendelse til personalet i museumsbutikken i Vikingeskibshallen. Forevisningerne er gratis for museets gæster og filmen varer ca. 14 minutter.

Grupper på besøg kan bestille visning af filmen hos Vikingeskibsmuseets booking.