Skibskost

Foto: Torben Ellehøj Okkels
Udgivet 28/07-2019

Hverdagen på en vikingeskib er noget anderledes end den er herhjemme. Man sover hvor man kan og det kræver meget energi at være på vandet så mange timer om dagen. Derfor er det ikke uden betydning at man får noget ordentlig mad indenbords. Men hvordan spiser man egentlig på et togt?

Sagatekster og fund fra blandt andet Osebergskibet fra Norge fortæller os at vikingernes skibskost bestod af grød, mel, tørfisk, smør og brød. Kogt eller stegt kød var sjældent en del af provianten. Af drikkevarer om bord var det mest almindelige vand, som blev medbragt i tønder eller kar. Øl fandt man kun på stormændenes eller kongens hærskibe.

I dag om bord på Skjoldugen er kosten noget mere varieret, men det er stadig vigtigt, at de madvarer man har med kan holde sig i længere tid. Ligesom vikingerne drikker Skjoldungens besætning også mest vand.

Helt generelt spiser besætningen morgenmad og aftensmad i land og frokost til søs, og her har Torben Okkels skrevet lidt om hvordan det mere præcist foregår: 

Vi har en kogekasse med 2 gasblus. I kassen opbevarer vi 2 store gryder, 1 pande og en kedel. I kassen opbevarer vi også tændstikker og lighter i en vandtæt beholder.

Om morgenen laver vi havregrød i den største gryde. 4 liter vand bringes i kog, lidt salt og 1 pakke havregryn tømmes i gryden. Vi kan supplere havregrøden med rosiner, mandler, sirup og mælk hvis vi har det. Vi har medbragt fælles bestik. "Tallerkner" er store plastikmugs fra Friluftsland. Vi koger vand til te, kaffe eller kakao. Ligeledes koges vand til bakstørn og til at fylde vores termokander, så vi kan nyde en varm kop på søn. Vi drikker af små plastikmugs, hvert besætningsmedlem har en farve med deres navn.

Med hvad med råvarer?
Løg er en god grønsag at have med til søs, da den kan holde sig forholdsvis længe og indeholder masser af c-vitaminer.

Vi er jo 8 personer ombord. Vi laver morgenmad og aftensmad 2 og 2 på skift. Så hver 4. dag har man madtjans og bakstørn.

Ofte er det en gryderet til aftensmad, men torsdag aften stod den på tortillas, de smagte.


Oprettet af Sabine Stubbe Østergaard