Den rytmiske lyd af bådebyggernes økser mod egetræ genlyder igen rytmisk over museet.
Lydens ophav kommer fra midten af Museumsøen. Her finder du igen bådebyggere, arkæologer, maritime håndværkere og skibseksperter fordybet i arbejdet med at rekonstruere krigsskibet fra vikingetiden ‘Skuldelev 5’ i fuld størrelse.
Denne sommer vil man især kunne se skibets skrog tage form. Det forklarer ledende bådebygger på projektet Martin Rodevad Dael.
“I år er vores mål at fortsætte arbejdet med skibets indvendige komponenter, såsom kølsvinet, hvor masten hviler. I slutningen af sæsonen regner vi også med at have den fjerde og femte bordgang (rækker af planker) på plads. Det betyder, at skibets skrog i år vil få betydelig højde og bredde. Fra nu af vil skibet derfor blive mere og mere imponerende at se på,” lyder det fra Martin.
Et krigsskib i turbulente tider og usikkert farvand
Det originale skibsfund, Skuldelev 5, som du kan se udstillet i Vikingeskibshallen, blev bygget i Danmark som et krigsskib omkring år 1030.
Krigsskibet sejlede i en særlig turbulent periode i skandinavisk historie indtil det blev en del af sejlspærringen ud for Skuldelev, som vi regner med blev etableret omkring år 1060 for at beskytte Roskilde, der var én af Danmarks største konge- og kirkebyer.
“Ud fra den estimerede levetid for vikingeskibet ‘Skuldelev 5’ kan man uddrage, at skibets første år på vandet fandt sted i de sidste år af Knud den Stores Nordsøimperium og fortsatte efter imperiets endelige kollaps efter Knuds død i 1035,” fortæller forsker og projektleder, Tríona Sørensen.
Der er ikke nogle konkrette beviser på, hvilke handlinger og rejser skibet ‘Skuldelev 5’ var direkte involveret i. Men de dramatiske begivenheder og søslag var stadig baggrunden, som Skuldelev 5 blev bygget og brugt i.
“I løbet af skibets levetid bestred fire forskellige konger den danske trone – nogle fredeligt, andre mindre fredeligt. I denne periode registrerer historiske referencer også flere betydelige store slag og betydningsfulde begivenheder i det nordvestlige Europa, såsom slagene ved Stamford Bridge og Hastings. Skuldelev 5 sejlede med andre ord i en tid, hvor krigsskibe og krigsflåder spillede en dominerende rolle i at forme det politiske landskab i Norden,” fortsætter hun.
Denne kulturhistoriske kontekst former derfor museets tilgang til at undersøge skibet.
Årtiers erfaring giver anledning til et anderledes skib
Bygning af rekonstruktioner i fuld størrelse af arkæologiske båd- og skibsfund har været hjørnestenen i Vikingeskibsmuseets forskningsindsatser i over fire årtier. Alle fem Skuldelev-skibe er blevet rekonstrueret i fuld størrelse, og nogle – som Skuldelev 5 – bliver rekonstrueret for anden gang.
Den første rekonstruktion af Skuldelev 5, Helge Ask, blev søsat i 1991, og både skibet og dets frivillige besætning har ydet et enormt bidrag til vores forståelse af skibsbygning og søfart i sen vikingetid. Der er dog stadig aspekter af skibet, der mangler at blive udforsket.
“Vores tilgang til eksperimentalarkæologisk rekonstruktion har udviklet sig meget siden Helge Ask blev søsat i 1991, og de mange års samlede erfaring med at rekonstruere og bygge andre arkæologiske skibs- og bådfund giver os en mere nuanceret forståelse af de materialer, metoder og teknikker, der er blevet brugt til at bygge skibe som Skuldelev 5 i den sene del af vikingetiden,” fortæller Tríona Sørensen.
Denne nye rekonstruktion bliver således bygget på basis af en revideret fortolkning af det originale skibsfund og vil derfor have en lidt anderledes skrogform sammenlignet med skibet ‘Helge Ask’.
Et usædvanligt skib med nye spørgsmål at udforske
Sammenlignet med andre samtidige skibsfund skiller Skuldelev 5 sig ud og er ret usædvanligt med hensyn til den måde og de materialer, den blev bygget af.
Plankematerialet til Skuldelev 5’s skrog består for eksempel af både eg, fyr og et enkelt bord af aske.
“Det originale skib er meget usædvanligt, fordi skroget, hvoraf cirka 50% overlevede de mange århundreder på bunden af Roskilde Fjord, består af en meget bredere vifte af træsorter, end man normalt ser på andre skibsfund fra perioden,” forklarer bådebygger Martin Rodevad Dael.
Endnu mere usædvanligt er det faktum, at fyr- og askebordene var blevet fjernet fra flere andre skibe og genbrugt til at bygge Skuldelev 5.
Når Vikingeskibsmuseets fagfolk analyserer og arbejder med, hvordan skibet blev bygget, så undersøger de også, hvorfor bådebyggere i vikingetiden valgte at bruge disse genbrugte planker, og hvilken indvirkning det kan have haft på skibet.
"Projektet giver os en fantastisk mulighed for at få nye indsigter i maritim militær organisering og bådebygning i den sene vikingetid. Byggede de skibet på denne måde på grund af tidspres, på grund af en forestående konflikt eller antyder det mangel på adgang til ressourcer? Skuldelev 5 er et komplekst skibsfund, der har en rigdom af information låst inde i sit skrog. Arbejdet med at rekonstruere skibet i fuld størrelse er en fantastisk måde at få en praktisk forståelse for mange af disse spørgsmål,” afslutter forsker Tríona Sørensen.
Aktiviteter på Vikingeskibsmuseet 1. maj - 27. juni 2025:
Gå ombord i langskibet
Vikingeskibet er åbent for besøgende 10 – 17
Rundvisninger 1. maj - 31. august
11.00: Rundvisning i Vikingeskibshallen/museumsøen (Engelsk, 50 min.)
12.00: Rundvisning på Bådeværftet (Engelsk, 50 min.)
13.00: Rundvisning i Vikingeskibshallen/museumsøen (Engelsk, 50 min.)
14.00: Rundvisning på Bådeværftet (Engelsk, 50 min.)
» Tryk her for at læse mere om de forskellige rundvisninger ...
Byg båd-værksted på Bådeværftet:
Byg og test - er dit skib sødygtigt?
Værkstedet er åbent alle dage 10.30 – 17.00.
Du må bygge alle de både, du vil, når der er købt entrébillet.
» Tryk her for at læse mere om Byg båd-værkstedet ...
Sejladser
Vi tilbyder sejladser i traditionelle, nordiske træbåde på Roskilde Fjord.
Sejlturene kræver særlig billet.
» Tryk her for at læse mere om sejlturene, og om hvordan man køber billet ...
Mød håndværkerne
Hver sommer sætter vi fokus på de håndværk, der omgiver vikingeskibene, og som var uundværlige for vikingetidens søfolk.
» Tryk her for at se hvornår du kan møde de forskellige maritime håndværk …