Mød håndværkerne

Midt på museumsøen finder du bådeværftet. Her bliver der bygget rekonstruktioner af vikingeskibe og andre traditionelle træbåde året rundt af museets bådebyggere.

Om sommeren præsenterer vi desuden forskellige maritime håndværk fra vikingetiden. Fra maj til august kan gæster på museet opleve de ældgamle maritime håndværk, metoder og teknikker blive vakt til live.

Alt efter, hvornår I besøger Vikingeskibsmuseet, kan I deltage i krigertræning, møde smeden, sejlmageren, træskæreren, kulsvieren eller blive introduceret til rebslagning.

Oplev de smukke maritime håndværk på museet hver dag fra maj til august kl. 10:00 - 17:00.

Hvornår kan du møde håndværkerne?

 

Maj

Juni

Juli

August

Bådebyggeren

1.- 31.

1.-30.

1.-31.

1.-31.

Smeden

 

2. - 4., 10. - 11., 16. - 17., 23. - 25. og 30.

1. - 8., 13., 22. - 23., 26. - 29. og 31.

4. - 7., 11. - 14., 16. - 17., 20., 22., 24. - 25. og 28.

Sejlmageren

3. - 4., 10. - 11., 24. - 25. og 31.

1., 14. - 15., 21. - 22. og 28. - 29.

 

21. - 22. og 26. - 27.

Rebslageren

1. og 29. - 30.

12. - 13., 19. - 20. og 26. - 27.

10. - 11. og 24. - 25.

7. - 8., 14. - 15. og 28. - 29.

Træskæreren

17. - 18.

7. - 9. og 18.

9. - 10., 12., 21. og 28. - 30.

18. - 19. og 23.

Kulsvieren

     

8. - 10.

Vikingekrigeren

   

14. - 20.

 

Bådebyggerne på Bådeværftet

Midt på museumsøen ligger bådeværftet. Her bygger bådebyggerne i sommerhalvåret rekonstruktioner af vikingeskibe og andre traditionelle træbåde. Duften af frisk trætjære fylder luften og lyden af bådebyggerens økse mod egetræet genlyder rytmisk over værftspladsen. 

Bådebyggerne arbejder på en rekonstruktion af et krigsskib fra vikingetiden; nemlig vikingeskibet Skuldelev 5, der står udstillet i Vikingeskibshallen. Under rundvisningen på bådeværftet vil bådebyggerne fortælle og vise de særlige teknikker, vikingerne brugte, når de byggede deres imponerende skibe. 

Vi har desuden indrettet et særligt oplevelsesområde på værftspladsen, hvor kreative børn og voksne kan teste egne bådebyggerevner i ’Byg-Båd Værkstedet´.

Rebslagning i Rebslagerværkstedet

Rebslagning er et af de ældste håndværk i verden, og mange af de teknikker og værktøjer som bruges på museets rebslagerværksted i dag, har ikke ændret sig meget siden vikingetiden. 

Alt tyder på, at lindebast var det primære materiale i vikingetiden, suppleret med reb af gran og andre planter, skind (af hvalros, sæl, elg, hjort eller okse), hår (fra heste, kohaler eller gris) og uld. 

I løbet af sommeren kan I møde vores håndværksformidler, der er kyndig i flere af de traditionelle materialer og teknikker til at fremstille tov og reb. 

Denne sommer arbejder han løbende med reb til årehullerne på Skuldelev 5-skibet, der bygges på værftet. 

Kulsvierne på Strandengen

At svide trækul og udvinde trætjære er et ældgammelt håndværk, som er essentielt i fremstillingen af vikingetidens skibe. Trætjære og trækul er nemlig en forudsætning for smedens arbejde og vedligeholdelsen af træet på det færdige vikingeskib.

For at fremstille trækul og trætjære kløves harpiksholdigt fyrretræ fra træets stammer, grene og rødder til småpinde og stables omhyggeligt i en såkaldt ‘mile'. Hele milen dækkes med tørv og antændes. Den skal herefter passes konstant i flere døgn, mens den brænder. 
Kulsvierne styrer brændingen og får først alt vandet, som er i træet, til at fordampe. Under den kontrollerede afbrænding uddrives tjæren fra træet, som et biprodukt af processen med at fremstille trækul. 

Det er en meget speciel oplevelse, når kulsvierne åbner deres miler og det sorte guld dukker frem af os og røg foran Vikingeskibsmuseet.

Smedene i teltet på Værftspladsen

Jern er nok ikke det første materiale, man kommer i tanke om, når man ser et vikingeskib. Det er dog jernnagler og trænagler, der holder skibene samlet, og smedens arbejde er derfor en afgørende del af bådebygningsprocessen.

Når du møder smeden på museet får du et særligt indblik i den svære kunst at håndtere det rødglødende jern. 

Denne sommer kan du opleve smedene svede over deres esser, når de laver ankerkæde til det anker, som sidste år blev lavet til Skuldelev 5-skibet, der bygges på værftet.

Måske kan I hjælpe ved blæsebælgen, mens I får en snak om den spændende proces at smede jern til nagler, ankerkæder og værktøj. 

Sejlmageren i Rebslagerværkstedet

Det var evnen til at bygge sødygtige, sejlførende skibe og sejle dem på åbent hav, der skabte vikingetiden. Uden sejl ingen vikingeskibe, og uden vikingeskibe ingen vikingetid. 

I vikingetiden havde et sejl en enorm værdi, fordi fremstillingen krævede en stor arbejdsindsats - fra indsamling af uld fra får eller forarbejdning af hørplantens fibre til at spinde tråde, væve de lange sejlbaner og sy dem sammen til den endelige sejldug.

Når det færdige stof er vævet og rebslageren har lavet tovværk til sejlet, så overtager sejlmageren opgaven med at sy tov langs kanterne og færdiggøre sejlet.

Mød sejlmagerne i Rebslagerværkstedet på museumsøen sommeren over, hvor de vil reparere vikingeskibenes sejl af uld og hør.  

Træskæreren under halvtaget på Værftspladsen 

Mange genstande fra vikingetiden er rigt dekoreret med smukke udskæringer i træ. Det gælder også vikingeskibene, som til tider er prydet med kunstfærdige hoveder og haler. 

På Skuldelev 5 skibet, der er udstillet i Vikingeskibshallen, kan man eksempelvis finde en lille rest af dekoration på skibets ene side.

I vikingetiden kaldte man nok de dygtige håndværkere, der kunne forvandle træ til fantasifulde og smukke figurer, for 'træskærer'. På Vikingeskibsmuseet kan du til sommer møde en af Danmarks dygtigste billedskærere (som håndværket hedder i dag).

I løbet af sommeren vil hun lave forskellige udskæringer, som kan bruges til den nye rekonstruktion af krigsskibet Skuldelev 5, som er ved at blive bygget på bådeværftet.

Krigeren på Strandengen

Krig, kamp og skarpe våben er noget af det, de fleste forbinder med vikingeskibene og togterne ud i verden. 

Krigskunst har været et slags essentielt håndværk, som man har lært sig og trænet, for at blive den bedste kriger og dermed kunne håbe på at vende hjem til familien efter togtet.

De fleste vikingekrigere var udrustede med økse og skjold, mens stormanden kunne have kostbare våben, som sværd, hjelm og ringbrynje.

Til sommer får vi besøg af vikingekrigeren, som fremviser sine imponerende våben og viser, hvordan man bruger dem.