Dragehoveder, Midgårdsorme og et bord formet som et skib

HTX-elever viser møbler frem. Copyright: Vikingeskibsmuseet i Roskilde.
Chef for Nyt Vikingeskibsmuseum Kristoffer Birkebæk Kejser og formidlingsmedarbejder på Vikingeskibsmuseet Silas Ravn kommer med deres tilbagemeldinger på et af de møbler, som HTX-eleverne har lavet til Nyt Vikingeskibsmuseum i deres afsluttende eksamensprojekt.
Published: 19/05-2025

Et spirende samarbejde mellem Skoletjenesten på Vikingeskibsmuseet og HTX i Roskilde kulminerede fredag, da tre eksamensgrupper fremviste deres bud på møbler til Vikingeskibsmuseets nye udstillingsbygning.

Skal den nye udstillingsbygning til de fem umistelige vikingeskibe have en bænk med et dragehoved, hvor man kan sidde og lytte til fortællinger om vikingetidens fabeldyr? Eller skal navigationsudstyr fra vikingetiden udstilles i en montre, hvor bordet har form som et skib?

Fredag fik chef for Nyt Museum Kristoffer Birkebæk Kejser, formidlingsansvarlig for Nyt Museum Louise Henriksen og Silas Ravn, som er formidlingsmedarbejder på Vikingeskibsmuseet med særligt ansvar for håndværksformidling lov til at komme med deres vurderinger af 3.g’ernes afsluttende eksamensopgave i faget ”Teknik – udvikling & produktion i træ” på HTX i Roskilde. 

Elever fra de tekniske uddannelser på museum

I starten af skoleåret var alle fagets elever på et indledende forløb om historisk håndværk og design, og i et samarbejde mellem Skoletjenesten på Vikingeskibsmuseet og faglæreren på HTX udvikledes et lidt længere forløb. 

”I Skoletjenesten på Vikingeskibsmuseet vil vi gerne ramme en bred målgruppe af unge. Vi har enormt meget viden om håndværk, som vi kan sætte i spil til målgrupperne fra de tekniske skoler. Målet er at styrke den lokale forankring og skabe et varigt samarbejde med flere af de tekniske ungdomsuddannelser fremadrettet,” fortæller Kathrine Noes, der er leder af Skoletjenesten på Vikingeskibsmuseet.

Efter et vellykket forløb i starten af skoleåret gav faglæreren Rasmus Højstrup Nielsen derfor eleverne den afsluttende eksamensopgave: ´Lav et møbel til Nyt Vikingeskibsmuseum.´

”Min grundtanke, den var; at lige her i samme by ligger Vikingeskibsmuseet inde med en enorm viden om mere end 1000 års arbejde med træ. På HTX har vi det her kæmpe store træværksted, med moderne maskiner og elever, der skal lære at arbejde i træ. Vi skal da arbejde meget tættere sammen!” Fortæller Rasmus Højstrup Nielsen, der er uddannet arkitekt og underviser eleverne på HTX. 

Skyggen af en Midgårdsorm

En af eksamensgrupperne har lavet et stort egetræsmøbel, hvor museumsbutikken kan udstille sine varer i det nye museums ankomsthal.  

”Ja, fordi du sagde minimalistisk, så har vi lavet sådan en detalje på siden af møblet i stedet for,” lyder det fra en af eleverne, da hun viser den diskrete indgravering af Midgårdsormen på møblets sider frem for formidlingsansvarlig for Nyt Museum Louise Henriksen.

Louise har været sparringspartner for gruppen undervejs og har blandt andet vejledt eleverne i retningen af et mere skandinavisk og minimalistisk møbel med fokus på bæredygtige materialer. 

De første udkast til møblet, gav Midgårdsormen en central placering, med et stort udskåret hoved. Nu snor den sig i stedet afdæmpet som en skygge i træet langs reolens sider. 

For at imødekomme bæredygtighedstanken er møblets dominerende materiale egetræ, som eleverne har genbrugt fra tre store spiseborde, som stod til udsmidning.

Et levende materiale 

Lidt længere henne i træværkstedet står tre 3.g’s elever og viser deres bud på en udstillingsmontre til det nye museum frem for chefen for Nyt Vikingeskibsmuseum Kristoffer Birkebæk Kejser og Vikingeskibsmuseets formidlingsmedarbejder Silas Ravn, har haft ansvaret for samarbejdet med HTX-eleverne. Han træder et skridt tættere på bordpladen. 

”Jeg kan godt lide, hvordan I har blandet træsorterne, det får dem til at stå meget tydeligere frem,” lyder hans kommentar, mens han lader håndfladen glide hen over samlingerne af fyr, som står meget tydeligt og lyst frem i den mørkere røgbehandle egetræsbordplade. 

Samarbejdet med Vikingeskibsmuseet har ifølge elevernes lærer Rasmus Højstrup Nielsen netop givet eleverne en dybere forståelse for træet.

”Den helt store forskel fra tidligere elever, det er gruppernes store forståelse for materialerne. De ser ikke træet som døde ting, men forstår på en helt anden måde, at de arbejder i noget, der har været levende,” siger Rasmus Højstrup Nielsen.

Tre timer med økse eller tre minutter i tømmerhandlen

I begyndelsen af skoleåret var HTX-eleverne på Vikingeskibsmuseet, hvor de fik de mulighed for at stifte bekendtskab med et af vikingetidens mest brugte værktøjer; øksen. Med den lærte de at hugge ’sneller’ (de fint udhuggede stykker træ, som holder vikingeskibenes tværgående tofter, hvor roerne sidder).

Efter besøget på Vikingeskibsmuseet kom Vikingeskibsmuseets formidlingsmedarbejder Silas Ravn derefter forbi HTX i Roskilde med en håndfuld egetræstammer. Dem fik eleverne så lov til at kløve og dele med økser, for at opleve, hvordan man deler træet, så det følger de naturlige fibre og dermed bevarer den iboende styrke.

”De stod jo i tre timer med økser og arbejdede for at flække bare den ene træstamme første gang. Det giver eleverne en helt anden respekt for træet. Det er jo en helt anden oplevelse end at gå ned i tømmerhandlen og bestille træet som metervare,” lyder det fra Rasmus, som glæder sig til at videreudvikle samarbejdet, når næste hold af elever starter efter sommerferien. 

» Se de undervisningsforløb museet tilbyder til skoler og ungdomsuddannelser her...