For første gang i 30 år kløves fyrretræ på bådeværftet

Kløvning af fyrretræ til skibet 'Ottar' en rekonstruktion af vikingeskibet Skuldelev 1. Copyright: Vikingeskibsmuseet i Roskilde.
Se med når bådebyggerne kløver en 400 kilo tung fyrretræstamme torsdag den 8. maj. Billedet her er fra slutningen af 1990'erne, de museet kløvede fyrretræ til vikingeskibet 'Ottar'.
Published: 07/05-2025

Det er ret sjældent, at bådeværftet bygger vikingeskibe af andet end egetræ. Der bliver derfor gjort grundige forberedelser på bådeværftet, for at kunne kløve en 400 kilo stor fyrretræstamme på bådeværftet med en anden metode end vanligt.

Langt de fleste vikingeskibe er bygget af egetræ. Bådebyggerne på Vikingeskibsmuseet er derfor rutinerede i at kløve ud til bord (skibets planker) med den metode, der hedder spejlkløvning. Her flækkes egetræsstammen fra bunden i først halve, kvarte, ottendele og så videre. Lidt som når man deler en lagkage.

Men en sjælden gang imellem har de originale skibe fra vikingetiden bordgange af andre typer af træ som eksempelvis fyrretræ.

Det er tilfældet for begge de rekonstruktioner af vikingeskibe, som lige nu bliver bygget på Vikingeskibsmuseet. En rekonstruktion af skibsfundet ‘Skuldelev 5’ et 17 meter langt krigsskib bygget i Danmark omkring år 1030 og et mindre norsk vikingeskib - Gokstadbåden fra omkring år 900. 

Skuldelev 5 har to bordgange af fyrretræ, mens Gokstadbåden har en enkelt bordgang af fyrretræ. 

Kløvning af fyrretræ
Torsdag den 8. maj kl. 10.00-13.00

En 400 kilo fyrretræstamme kløves på huggepladsen
På Museumsøen ved Vikingeskibsmuseets bådeværft

En særlig metode til særligt træ

Når vi rekonstruerer vikingeskibe af egetræ kløver vi egetræet fra træets bund, hvor det er fældet. Først i halve, så i kvarte, ottendedele og sekstendedele. 

Træet deler sig langs med fibrene, som løber på tværs af årringene. Det giver stærke planker, fordi de ubrudte fibre beholder deres styrke. Egestammer på en meter i diameter giver oftest 16 spejlkløvede planker, alt efter træets kvalitet og plankernes bredde. 

Fyrretræ kan ikke deles langs fibrene på samme måde, da træet ofte snor sig. 

“Når man fælder træet, så kommer der typisk en revne i træet, som er ret markant. Den kalder vi fælderevnen, og den bliver udgangspunktet for kløvningen af fyrretræet. Vi sætter en snor på tværs af stammen ved revnen og hele vejen ned langs stammen, så der kommer en ret linje hele vejen rundt om træstammen. Den linje skal så hugges ud med økse, så man laver et spor ind langs stammen. På den måde kan vi bedre styre processen, så vi får et mere præcist kløv,” fortæller leder af bådeværftet Martin Dael. 

Fyrretræet bliver delt i to dele efter den rette linje, ved at slå kiler ind fra begge sider hele vejen rundt om stammen. Hver halvdel af stammen kan derefter kun blive til én planke, som er lidt mindre stærk end egeplanker. Denne teknik hedder at plankløve og af den ene stamme, som bådebyggerne kløver torsdag, kommer der altså kun to lange bord.

Vikingeskibe med fyrretræsplanker

Sidste gang bådebyggerne på Vikingeskibsmuseet kløvede fyrretræ med denne metode, det var i slutningen af 1990'erne, da vikingeskibet ‘Ottar’, en rekonstruktion af handelsskibet Skuldelev 1, blev bygget.

Træet fra stammen, der kløves torsdag skal bruges til 5. bordgang på rekonstruktionen af det norske vikingeskib Gokstadbåden, som lige nu bliver bygget inde i Værftshallen. Båden bliver bygget til Solvang Viking Museum i Californien. 

Senere på sommeren vil bådebyggerne så plankløve yderligere tre fyrretræstammer, som skal bruges til 4. og 5. bordgang i krigsskibet Skuldelev 5. 

» Du kan læse meget mere om museets arbejde med at udforske det 17 meter lange krigsskib Skuldelev 5 her…