Video eksploderer på Facebook med over 28 millioner visninger

Et Facebook-opslag fra Vikingeskibsmuseet er gået verden rundt og er - på blot 6 dage - blevet set af 27 millioner facebookbrugere, som har kvitteret med 147.000 reaktioner, over 4.000 kommentarer og opslaget er blevet delt mere end 25.000 gange.
Published 22th Sep 2020

Et Facebook-opslag fra Vikingeskibsmuseet er gået verden rundt og er - på blot 6 dage - blevet set 28,5 millioner gange. De mange facebook-brugere har kvitteret med 153.000 reaktioner, over 4.500 kommentarer og opslaget er blevet delt mere end 27.000 gange.

Alt i alt har videoen fundet vej til over 45 millioner facebook-brugeres feed.

- Det virker en lille smule uvirkeligt, erkender Rikke Johansen, der er teamkoordinator for kommunikation og marketing på Vikingeskibsmuseet.

Fredag den 18. september sendte museet opslaget ud, og så gik det pludselig stærkt.
Videoen er en del af en række facebook-opslag, der fokuserer på museets særlige område: Vikingeskibe, bådebygning og de maritime håndværk, der knytter sig til de nordiske, traditionelle klinkbyggede både.

 - ”Vi tænkte, da corona ramte: lad os sørge for at få lagt en masse godt indhold ud på Facebook, så de, der er forhindret i at rejse, eller ikke har mod på et museumsbesøg, kan føle, at de kan gå på museum hjemmefra. Der har været stor interesse for de mange opslag, men dette opslag, slår dog alle de andre. Over weekenden kunne vi se, at interessen for det her pludselig eksploderede”, siger hun.

Videoen drejer sig om, hvordan skibssiden er bygget op og viser hele processen fra bådebyggerne kløver egestammen ud til plankeemner til den færdige planke monteres i skibet. Optagelserne stammer fra byggeriet af Havhingsten i perioden 2000-2004 og har gennem en årrække været brugt af museet på både web og i udstillingerne.

Et engageret publikum

Opslaget har også tiltrukket følgere til museets Facebook-side. For en uge siden havde museet ca. 43.000 følgere og er nu – bare 5 dage senere – nået op på hele 126.000, der følger Vikingeskibsmuseet og dermed ’abonnerer’ på opslag fra museet.

Opslagets mange kommentarer vidner også om, at det er et helt nyt publikum, videoen har tiltrukket. Rigtig mange vil vide, hvorfor bådebyggerne ikke bruger en sav – der er ingen spor af save på fund af skibe fra vikingetiden, og det er vores faste brugere ret godt klar over, men det kommer bag på alle ’de nye’.

En del er også bekymrede over det store forbrug af tømmer, og derfor planlægger museet nu en række opslag, der blandt andet skal fortælle om, hvordan det overskydende træ fra kløvningen af stammerne bruges, for eksempel til dørkplanker på skibsdækket. Dermed udfoldes historien om, at fortidens mennesker var ret gode til at udnytte ressourcerne optimalt, så intet gik til spilde – det man kalder ’nose-to-tale', når man taler om fødevarer og det, at ting er lavet af ’noget’; materialets vej fra skov til skib.

Verden rundt

Kommentarerne viser også tydeligt, at opslaget er kommet jorden rundt.
Fordelt på nationer og stater, er interessen størst i England efterfulgt af Texas og Californien. Herefter kommer Sao Paolo i Brasilien, Ho Chi Minh i Vietman og derefter Øst og Vest Java og Kamataka-provinsen i Indien. Ingen af disse områder står dog for mere end 1-2% af det samlede antal brugere, hvilket virkelig vidner om, at historien appellerer til mennesker over hele jorden.

- ”Faktisk kan man ikke undgå at blive berørt over, at så mange mennesker synes om det vi laver på Vikingeskibsmuseet. Måske inspirerer indslaget mennesker i fjerne egne til at udforske deres egen fortid og de traditionelle håndværk, der er del af deres kulturarv – og måske også ønsket om at bevare det for eftertiden. Hvis vores opslag kan være med til at sætte fokus på bevarelse af traditionelle håndværk kloden rundt, så har vi faktisk opnået noget, der har meget stor værdi”, slutter Rikke Johansen.

Fakta - besøg museet: 

Museet har åbent alle dage kl. 10.00 - 16.00

Gæster behøver ikke at holde sig til den digitale museumsoplevelse.
Vikingeskibsmuseet har taget alle forholdsregler, så det er trygt at gå museum og har nyindrettet butik og udstillinger, med masser af plads til besøgende.

Fakta - Facebook pr. 24. september 2020

Vikingeskibsmuseets videoer er lavet af museets fotograf Werner Karrasch.

Den hidtidige rekord for flest visninger på Vikingeskibsmuseet Facebook-side er et oplag fra 2015 der har haft 1,7 millioner visninger.
 
Vikingeskibsmuseets Facebook-side følges af 126.000 personer, og der er 55.000 personer, der 'synes godt om' siden.

Vikingeskibsmuseets Instagram-profil  har 22.500 dedikerede følgere.


Created by Rikke Tørnsø Johansen