Vikingeskib, dragehoved og formidling til vikingeudstilling i Kina

Vikingeskibet 'Eik Sande' med masten oppe i sit nye midlertidige hjem, hvor det kan ses indtil 28. juni. Foto: Mette Jehrbo, Vikingeskibsmuseet
Published 26th Mar 2015

Alt er på plads til åbningen af vikingetidsudstillingen i Kina - også Vikingeskibsmuseets erfarne formidler, der har fået til opgave at uddanne de kinesiske museumsværter.

Vikingeudstilling "Dragons of the Northern Seas"  åbner i byen Suzhou fredag 27. marts.

Udstillingen viser verdensberømte vikingetidsfund fra Nationalmuseet og Sydvestjyske Museer ligesom Vikingeskibsmuseet blandt andet bidrager med et vikingskib, stævnprydelser, en såkaldt ’Hedebymønt’ med skibsmotiv og - ikke mindst - uddannelse af de kinesiske museumsværter i direkte, personlig museumsformidling.
Det er første gang, at en større udstilling om vikinger vises i Kina, og sammen med de skrøbelige fortidsfund indeholder udstillingen også prøv-selv aktiviteter for børn og voksne, hvilket det kinesiske publikum ikke er nær så vant til, som danske museumsgæster er det.
"Den levende formidling, hvor gæsterne kan røre ved tingene, er en integreret del af dansk museumsformidling, men det er noget mere uvant for et kinesisk publikum. Vi giver dem mulighed for at udforske vikingetiden med flere sanser, når de rører ved genstandene og prøver smukke kopier af vikingetidsdragter," uddyber direktør for Sydvestjyske Museer, Flemming Just.

Eksport af dansk museumsformidling

For at de kinesiske museumsgæster skal få en god museumsoplevelse, er det nødvendigt at oplære personalet på Suzhou Museum i de medfølgende publikumsaktiviteter. Mette Jehrbo, der til daglig formidler på Vikingeskibsmuseet, er udvalgt til den særlige opgave.  Netop i disse dage er hun ved at lære museumsværterne at slå vikingemønter, male skjolde, prøve dragter og instruere i brug af det medfølgende ‘ro-modul’, hvor museumsgæster kan prøve kræfter med at ro et langskib. 

Vikingeskibet ’Eik Sande’, er vel ankommet til Kina

Vikingeskibet, der også indgår i udstillingen, er en 10 meter lang nøjagtig rekonstruktion af et mindre vikingeskib fra det norske Gokstad-gravfund. ’Eik sande’ er bygget på Vikingeskibsmuseet i Roskildes bådeværft og er udstyret med årer, håndvævet sejl af uld samt tovværk af lindebast og hestehår.

Netop takket være skibene og vikingernes evne til at sejle ud i verden, kunne skandinaverne skaffe sig varer og inspiration fra fjerntliggende egne af verden – også fra Kina. Vikingerne kom aldrig selv til Kina, men fik adgang til de eksotiske varer via arabiske handelsfolk, og vikingerne lod sig inspirere af de fremmede genstande i udformningen af deres egne smykker og kunsthåndværk.

Udstillingen i Suzhou har bidrag fra:
Sydvestjyske Museer, der bidrager med fund fra vikingernes handelsby Ribe.
Vikingeskibsmuseet i Roskilde, der sender et rekonstrueret vikingeskib til Suzhou.
Nationalmuseet, der stiller nogle af sine flotteste fund til rådighed.
Aarhuus Universitet, der har ydet diverse former for ekspertbistand.

Overordnet indgår vikingeudstillingen i den store dansk-kinesiske kultursatsning, som er blevet til i et tæt samarbejde mellem Kulturministeriet, Det Danske Kulturinstitut og den danske ambassade i Beijing.


Created by Rikke Tørnsø Johansen