Facts og fortællinger om vikingerne i efterårsferien

Gå ombord i det store vikingekrigsskib - Havhingsten fra Glendalough.
Published 07th Oct 2021

Oplev vikingelivet i fulde drag i efterårsferien. Kom på Vikingeskibsmuseet og få en masse facts og fortællinger om vikingerne.

Når sommeren gik på hæld vendte krigere og handelsmænd hjem fra togter, og de imponerende langskibe og de tunge handelsskibe blev gjort klar til at komme på land for vinteren. For vikingerne havde respekt for vejrets kræfter.

I håndskriftet 'Kongespejlet' ('Konnungs Skjuggsjá) fra ca. 1230 kan man blandt andet læse, at man ikke må sejle havsejlads sent på efteråret: 
"På den tid, da 16. oktober går ind, begynder østenvinden at blive uglad, fordi han føler sig sat fra bestillingen og hans hovedpryd, guldkronen, er taget fra ham. Derpå sætter han en skydækket hat på sit hoved og puster tungt i stor vrede..."

Vikingerne sejlede kun 'landeimellem' - det vil sige på åbent hav - i den tid, hvor vindene holdt fred, så skibene lå på land fra oktober og frem til foråret.

Nu blev der tid til at samles om bålet og høre medrivende historier om Nordens guder og helte fortalt af 'Skjalden' - landsbyens bedste fortæller - og beretninger fra togter til fjerne lande.

I hele efterårsferien kan I stadig nå en tur ombord i det 30 meter lange vikingeskib, Havhingsten fra Glendalough, inden det bliver trukket på land for vinteren - og samtidig deltage i alle de andre spændende efterårsaktiviteter.

Fortællinger fra den nordiske mytologi

Kom indenfor i fortælleteltet til mytiske og mystiske fortællinger om guder, jætter og skibe. Her våger den enøjede Odin over os, mens vi rykker sammen om fortællingerne om de overnaturlige skibe fra mytologien.
Hør om dødeskibet 'Nagelfar', der er bygget af døde mænds negle, om 'Rhinghorne' – det stærkeste skib i hele Valhalla og om 'Skidbladner' – skibet, der altid har vinden i ryggen og kan foldes sammen, så det fylder så lidt, at det kan puttes i en lomme.

Hør spændende fortællinger fra den nordiske mytologi hver dag kl. 11.00 og 13.30.

Familierundvisninger kl. 12.30 og 14.00
- Ta' med på krigstogt

Tag hele familien med på en fantasifuld rundvisning i børnehøjde, hvor alle inddrages i den spændende fortælling om vikingernes lange rejser og livet til søs for 1000 år siden - og det hele ender med et stort slag.

'Viking Talks' om kvinder, krigere og jern i vikingetiden

Vikingeskibsmuseets dygtige formidlere går i dybden med et udvalgt emne fra vikingetiden og fortæller om lige netop det, de ved allermest om - det kalder vi for 'Viking Talks'. 
Hver dag i efterårsferien er der 'Viking Talks' på dansk kl. 14.00 og på engelsk kl. 11.30.

Emnerne skifter fra dag til dag og kan eksempelvis være om kvinder i vikingetiden, magt og langskibe eller vikingekrigeren.

Rundvisning på engelsk kl. 14.30

Kom med på en guidet tur på Museumsøen på engelsk, hvor vi går tæt på museets fem rekonstruerede vikingeskibe. Skibene vidner om vikingetidens specialiserede skibsfart, om krig, togter og handel, men også om museets årelange arbejde med at genskabe vikingetidens skibe.

» Tjek kalenderen og læs mere om de enkelte aktiviteter og tidspunkter...

Udforsk museet på egen hånd

Der er også masser af aktiviteter for jer, som vil opleve museet på egen hånd. I Vikingeskibshallen kan I løse MuseumsMysteriet og høre spændende historier om vikingeskibene i den digitale lydguide.

I krigerlejren kan I gå ombord i langskibet 'Havhingsten', bage brød over bål, dyste i vikingelege og kæmpe med sværd og skjold.
På bådeværftet kan I bygge jeres egne både i 'byg-båd-værkstedet'. Her kan I kigge de 'rigtige' bådebyggere over skulderen, mens de bygger en ny rekonstruktion af Skuldelev 3-skibet, der er et mindre handelsskib fra vikingetiden. 

Vikingediplom – Rejs ud!

Tag på en oplevelsesrejse rundt på museets område. I skal løse spændende opgaver og samtidig lærer I mere om vikingetiden og vikingernes sejladser.
Hvordan fandt vikingerne vej på havet? Havde vikingerne regntøj? Når opgaverne er løst, udleveres et diplom og en lille gave i museumsbutikken.

Betalingsaktivitet: Et opgaveark koster 25 kr., og kan købes i butikken.

Sæsonpas til resten af 2021

Måske skal I forbi flere gange i løbet af ferien - HUSK, at I får et sæsonpas, der kan bruges resten af året ved køb af entrébillet - og børn under 18 år er gratis.

Efterårsferieprogram 16. - 24. oktober 2021:

11.00: Fortællinger for børn på dansk
11.30: ’Viking Talks’ på engelsk
12.30: Familierundvisning: Ta' med på krigstogt 
13.30: Fortællinger for børn på engelsk
14.00: Familierundvisning: Ta' med på krigstogt 
14.30: ’Viking Talks’ på dansk
14.30: Engelsk rundvisning

Museets åbningstid:
Alle dage 10.00-17.00

Aktiviteternes åbningstid:
16. - 24. oktober 2021: 10.30-16.30

Entré:
Børn og unge under 18 år gratis adgang.
Voksne 150 kr. 

Vikingeskibsmuseet, Vindeboder 12, 4000 Roskilde

» Læs mere om efterårsaktiviteterne og temaet skibe, krig og kongemagt...