Fuldtallig besætning har kurs mod Narsaq

Så er besætningen fuldtallig. De otte frivillige ombord på Skjoldungen er fra venstre: Sissel Kondrup (37 år), Jørn Ove Johannsen (44 år), Ole Sand (58 år), Jørgen Dan Gregers (55 år), Torben Okkels (60 år), Ingeborg Nielsen (41 år), Hauke Griffel (18 år) og Anders Chr. Thing Japsen (25 år).
Udgivet 08/07-2016

Besætningens ottende og sidste medlem er steget på i Julianehåb, og teamet er således for første gang siden rejsens begyndelse fuldtalligt.

Siden Skjoldungen startede sin forsøgsrejse og sejlede ud fra Nanortalik søndag 3. juli har besætningen bestået af syv personer. Det ottende og sidste medlem af det fast sammentømrede team landede som planlagt i går i Julianehåb og har nu sluttet sig til besætningen, som dermed er fuldtallig. Læs mere om besætningen.

Vejret til morgen ved 12.30-tiden dansk tid (kl. 8.30 lokal tid) var smukt med solskin, 12-15 grader og en lille sydvestlig brise. Skibet blev i går ompakket og skaden på skvæt-bordet repareret. Der er også fyldt frisk vand på dunkene, så Skipper Ole Sand har besluttet at stævne ud i det skønne vejr og sætte kursen mod Narsaq - en tur på cirka 24 sømil. Skjoldungen forventes at være fremme i Narsaq i løbet af eftermiddagen.

Fakta:

Narsaq:
Narsaq betyder sletten, og byen og området omkring den er karakteriseret af et stort fladt plateau omgivet af fjorde og fjelde - med det 685m høje Qaqqarsuaq fjeld som det mest markante landskabstræk. Byen er centrum for fødevareforarbejdning i Sydgrønland med fødevareskolen Inuili, fiskefabrik og slagteri. Der er endvidere betydelig efterforskningsaktivitet efter råstoffer uden for byen. Pr. 1. juli 2015 var der i alt 1522 indbyggere i Narsaq. (kujalleq kommune - www.kujalleq.gl).

Skvæt-bord
Skvæt-bord, et. (jf. Sætbord) sømandsudtryk planke, bord, der paa højkant er paasat rælingen paa baade og mindre skibe for at holde skvættet ude; ogs. om de træstykker, hvormed udskæringerne (til aarer) i dette bord kan lukkes. (Sproget.dk).

Sømil:
En sømil er en længdeenhed, som benyttes til søs og ved flyvning. En international sømil blev på en international hydrografisk konference i 1929 sat til 1.852 meter. De fleste lande har tilsluttet sig brugen af international sømil, som svarer til et bueminut (1/60 af en breddegrad) af en storcirkel på jordens overflade. Storcirklen er afrundet til en omkreds på 40.000 km. Der har tidligere hersket usikkerhed om storcirklens omkreds, hvorfor der også har været variationer fra det ene land til det andet om længden af en sømil. En dansk sømil kan derfor ses angivet til 1.851,11.


Oprettet af Lisbeth Weichel