Se film om det nyfundne skibsvrag på Falster

DCIM\100MEDIA\DJI_0016.JPG
Udgivet 18/05-2018

Vikingeskibsmuseet har undersøgt et historisk skibsvrag på Falsters østkyst og vi har lavet to film, der viser marinarkæologernes arbejde.

For en lille måneds tid siden dukkede et historisk skibsvrag frem af sandet på Bøtø Strand på det sydlige Falster. Vraget blev fundet i april efter nogle dage med hård vind, der flyttede en masse sand væk fra området.

Vikingeskibsmuseets marinarkæologer har tidligere undersøgt de synlige dele af skibsvraget, der er anslået til at have en længde på 14 til 20 meter i længden og 4 til 5 meter i bredden, og vendte i midten af maj tilbage til fundstedet for at udtage prøver af skibsvraget, der blandt andet skal fastslå, hvor gammelt skibet er, og hvor det kommer fra.

Fundsituationen omkring skibsvraget er usædvanlig, fordi vraget ligger helt inde på kysten. Skibets ene stævn ligger rent faktisk oppe på stranden, mens store dele af resten af skibet kan nås i soppedybde.
Man skulle så tro, at det bare gjorde arbejdet for marinarkæologerne lettere, men det er ikke tilfældet:  

-Faktisk var det meget nemmere, hvis vraget lå ude på ti meter dybt vand, hvor vi kunne komme til det med en båd -men vi giver ikke op, fortæller marinarkæolog Andreas Kallmeyer Bloch.

Den rullende brænding skyller også konstant ind over vraget og for, at bølgerne ikke hvirvler sandet op, bruger eksperterne en bølgebryder, der sikrer, så der bedre udsyn til vraget.

De mange forskellige data, som Vikingeskibsmuseets marinarkæologer tager med hjem til Roskilde, bliver brugt til en digital kortlægning af skibsvraget i alle detaljer.

På den måde bevares historien om skibet og alle de informationer skibet gemmer, som en del af Danmarks kulturarv.

Stranden på Falster er kendt for at have mange vrag, da flere end 400 skibe gik ned langs kysten i en enkelt storm tilbage i 1872. Men skibets konstruktion kunne dog godt tyde på, at der er tale om et vrag, der er ældre end det. Nu håber arkæologerne bare på, at de udtagne prøver kan afsløre mere om skibets alder.

› <link https: webtv.vikingeskibsmuseet.dk external-link-new-window internal link in current>Se film fra den første undersøgelse af skibsvraget her ...

› <link https: webtv.vikingeskibsmuseet.dk external-link-new-window internal link in current>Se film fra den anden undersøgelse af skibsvraget og prøveudtagningen her ...


Oprettet af Rikke Tørnsø Johansen