Skjoldungens rejse fra Sognefjorden til Roskilde er midlertidigt afbrudt

Skjoldungen og besætningen slapper af i Asmaløy. Foto: Preben Sauerberg
Udgivet 20/08-2019

Hvis alt var gået efter planen, skulle vikingeskibset Skjoldungen have været vendt hjem fra Sognefjorden lørdag den 17. august - en rejse på 775 sømil, der gennemføres alene for årer og sejl. Nu er rejsen midlertidigt afbrudt grundet vindforhold, der har forlænget rejsetiden udover den periode, bådelauget havde afsat til rejsen.

Besætningen på Skjoldungen har opbrugt den periode de havde afsat til at sejle skibet hjem fra Sognefjorden til Roskilde. Desværre nåede de, pga. ugunstige vindforhold, ikke til Roskilde. Med kraftige lavtryk med nordlige vinde op langs Sveriges kyst, i en lang periode, og en vejrudsigt der viser samme vejrforhold fremover, har det ikke været muligt at sejle skibet helt hjem på den afsatte tid.

Besætningen, afbryder derfor midlertidigt deres forsøgsrejse, og rejser hjem over land, uden Skjoldungen. Hvis der kommer en passende periode med gunstig vind, inden 1. oktober, tager en besætning til Sverige og forsøger at sejle skibet helt hjem. En rejse der med den rigtige vind kan gennemføres på 3-4 dage.

Besætningen har gode aftaler om opsyn af båd og grej, dér hvor skibet ligger nu.

Rejsebrev fra Skjoldungen 15. august 2019:

Vi har erkendt, at vi bliver nødt til at sætte forsøgsrejsen med Skjoldungen fra Sognefjorden til Roskilde på pause.

Vinden har længe drillet. Med kun sejl og årer til rådighed har vinden været for stærk eller er kommet fra de forkerte retninger.

Fra Fisketången foregår den videre sejlads i ret ubeskyttet farvand. Det kræver passende vind fra det rigtige hjørne.
Dette har lange udsigter, også længere end besætningen kan vente.

Så besætningen har nu efterladt Skjoldungen – selvfølgelig under opsyn -, er rejst hjem og håber på en tilstrækkelig lang periode med den rigtige vind for at kunne sejle skibet hjem inden efterårets komme.


Oprettet af Rikke Tørnsø Johansen