Hviledag i Julianehåb

Skjoldungen i havn ved Sydprøven - her ses skvæt-bordene monteret på rælingen midtskibs. (Foto Jannik Isidor)
Udgivet 08/07-2016

Skjoldungens besætning bruger dagen på at optimere skibet.

8. juli:
Skjoldungen ligger stadig i Julianehåb. Besætningen har brugt dagen i går på at ompakke hele skibets last og foretage et par småreparationer blandt andet et ødelagt fæstne til et skvætbord*. Skipper har fortalt, at på turen til Julianehåb havde skibet et kort tidsrum følgeskab af to pukkelhvaler*, og besætningen kunne nyde deres flotte haler ved dyk og imponerende blåst. 
Overnatningerne i Julianehåb sker ombord - på dækket under en udspændt dug - for det har ikke været muligt at finde et sted at slå teltet op på land i nærheden af skibet. 

7. juli:
I nat sejlede Skjoldungen i havn i Julianehåb (Qaqortoq*).

Det blev en lang og rigtig god dag på vandet for Skjoldungen.
Vind og vejr artede sig perfekt, og i stedet for at skulle overnatte i naturhavn som forventet, nåede skib og besætning - efter 13 timers sejlads - hele vejen til Julianehåb (Qaqortoq), hvor de lagde til ved solnedgangstid kl. 22:12 lokal tid (02:12 dansk tid).

Fakta*:

Qaqortoq
Kolonien "Julianes Haab" blev oprettet i 1775 og er med sine ca. 3.120 indbyggere den største by i Sydgrønland (Kujalleq kommune). Qaqortoqs primære erhverv er fiskeri, og byen har også et større garveri, en systue og et par større entreprenørfirmaer. Qaqortoq er endvidere kommunens administrative og servicemæssige centrum, herunder hjemsted for regionalt sygehus, gymnasium, handelsskole og højskole. 

Solopgang: 3:48
Solnedgang: 22:30

Skvæt-bord:
Skvæt-bord, et. (jf. Sætbord) sømandsudtryk planke, bord, der paa højkant er paasat rælingen paa baade og mindre skibe for at holde skvættet ude; ogs. om de træstykker, hvormed udskæringerne (til aarer) i dette bord kan lukkes. (Sproget.dk).
Læs også forklaring om brug af skvæt-borde i forbindelse med "Havhingstens" togt til Dublin i 2008: Hlyða. Et aftageligt skvætbord.

Pukkelhval:
Pukkelhvalen - som findes i alle verdens oceaner - kan blive op til 19 meter lang, 30 tons tung og 30 år gammel. Læs mere om hvaler i Grønland på visitgreenland.com.


Oprettet af Lisbeth Weichel