Dagskursus i sejlads - lær at sejle vikingeskib

Dagskurserne i sejlads vender tilbage i 2023.

Vi åbner for booking til sæson 2023 i december 2022.

Store sejladsoplevelser venter på dagskurserne 'Lær at sejle vikingeskib' i vikingeskibet 'Kraka Fyr'. Vikingeskibsmuseet tilbyder heldagskurser for dem, der vil prøve kræfter med at sejle vikingeskib. Der er tale om den ægte vare, når kursisterne går om bord i fiskerbåden 'Kraka Fyr'. Kursisterne lærer om råsejl, halstov, boline og alle de andre begreber, der knytter sig til vikingeskibe.

Skibene

'Kraka Fyr' er en rekonstruktion af Skuldelev 6-skibet, et fiske- og fragtfartøj fra vikingetiden, Kraka Fyr blev bygget på Vikingeskibsmuseets bådeværft i 1998. Skibene er bygget med de samme metoder, materialer og værktøj, som vikingetidens bådebyggere brugte, og skibene repræsenterer noget af det tætteste, vi kommer de oprindelige skibe. 'Kraka Fyr' har plads til 10 kursister og der vil være 2 besætningsmedlem om bord.

'Helge Ask' er en rekonstruktion af Skuldelev 5-skibet, et mindre krigsskib fra vikingetiden. Helge Ask blev bygget på Vikingeskibsmuseet i 1990-91. Helge Ask har plads til 16 kursister og der vil være 4 besætningsmedlem om bord.

Kursets indhold

Kurset giver deltagerne en grundlæggende introduktion til sejlads med råsejlet, som vikingeskibenes sejltype kaldes, og som adskiller sig væsentligt fra sejlads med moderne rigtyper. I modsætning til bermuda- og gaffelsejl, er råsejlet eksempelvis placeret foran masten, og det kræver ofte en del tilvænning for især sejlere med stor erfaring med de mere moderne skibstyper. Vikingeskibets særlige konstruktion bliver også gennemgået, og skibets tovværk - ofte i originale materialer, som hestehår og lindebast - præsenteres og forklares.

Hele kurset er baseret på praktiske øvelser på Roskilde Fjord, og inden afgang fra museumshavnen vil deltagerne modtage en kort sikkerhedsinstruks, og der vil blive udleveret redningsveste.

Et dagkursus i sejlads giver nye oplevelser for både den uerfarne sejler og den, der søger nye udfordringer og vinkler på sin sejlererfaring.

Der medbringes madpakker til alle deltagere. Frokosten spises om bord.

Fakta og datoer:

Datoer for afholdelse af Dagskursus i sejlads sæson 2023 frigives i december 2022 samtidig med, at vi åbner for salget.

Bemærk:
• VIGTIGT: Af sikkerhedshensyn skal alle deltagere kunne forstå dansk eller engelsk.
• Der kræves ikke forudgående kendskab til sej er en risiko for sikkerheden.
• Medbring varmt tøj.
• Der tages forbehold for de gældende corona restriktioner.