Dagskursus i sejlads - Lær at sejle vikingeskib

Store sejladsoplevelser venter på dagskurserne 'Lær at sejle vikingeskib' i et af de tre vikingeskibe 'Kraka Fyr', 'Skjoldungen' eller 'Helge Ask'. Vikingeskibsmuseet tilbyder heldagskurser for dem, der har lyst til at prøve kræfter med at sejle vikingeskib. Der er tale om den ægte vare, når kursisterne går om bord i skibene og lærer om råsejl, halstov, bovline og alle de andre begreber, der knytter sig til vikingeskibe.

Skibene

'Kraka Fyr' og 'Skjoldungen' er rekonstruktioner af Skuldelev 6-skibet, et fiske- og fragtfartøj fra vikingetiden, og begge skibe er bygget på Vikingeskibsmuseets bådeværft. De er bygget med de samme metoder, materialer og værktøj, som vikingetidens bådebyggere brugte, og skibene repræsenterer noget af det tætteste, vi kommer de oprindelige skibe. Der er plads til 10 kursister og der vil være 2 besætningsmedlemmer om bord.

» Læs mere om de to rekonstruktioner af Skuldelev 6...

'Helge Ask' er en rekonstruktion af Skuldelev 5-skibet, et mindre krigsskib fra vikingetiden. Helge Ask blev bygget på Vikingeskibsmuseet i 1990-91. Helge Ask har plads til 16 kursister og der vil være 4 besætningsmedlem om bord.

» Læs mere om 'Helge Ask'...

Kursets indhold

Kurset giver deltagerne en grundlæggende introduktion til sejlads med råsejlet, som vikingeskibenes sejltype kaldes, og som adskiller sig væsentligt fra sejlads med moderne rigtyper. I modsætning til bermuda- og gaffelsejl, er råsejlet eksempelvis placeret foran masten, og det kræver ofte en del tilvænning for især sejlere med stor erfaring med de mere moderne skibstyper. Vikingeskibets særlige konstruktion bliver også gennemgået, og skibets tovværk - ofte i originale materialer, som hestehår og lindebast - præsenteres og forklares.

Hele kurset er baseret på praktiske øvelser på Roskilde Fjord, og inden afgang fra museumshavnen vil deltagerne modtage en kort sikkerhedsinstruks, og der vil blive udleveret redningsveste.

Et dagkursus i sejlads giver nye oplevelser for både den uerfarne sejler og den, der søger nye udfordringer og vinkler på sin sejlererfaring.

Der medbringes madpakker til alle deltagere. Frokosten spises om bord.

Fakta og datoer i 2024:

Datoer for sejladskurser i 2024 bliver offentliggjort i løbet af foråret. 

Kurserne starter kl. 10.00 og slutter cirka kl. 16.00.

Der kræves ikke forudgående kendskab til sejlads med vikingeskibe.

Bemærk: 
Af sikkerhedshensyn skal alle deltagere kunne forstå dansk eller engelsk.
- Børn fra 12 år og op
- Vi forbeholder os ret til at aflyse, hvis vejret er en risiko for sikkerheden, eller der er for få tilmeldte. 
- Varighed: ca. 6 timer
- Madpakke og en flaske vand inkluderet.
- Medbring varmt tøj.
- Billetten kan ikke refunderes medmindre sejladsen aflyses. 
- Billetgebyr refunderes ikke.
- Læs mere i vores aftalevilkår.