Der blev kysset goddag og grædt farvel og en spontan fest udviklede sig på den store skiftedag, da 16 nye gaster til Havhingsten dukkede op fra Danmark sent i aftes på den estimerede The Royal Norfolk Suffolk Yachtclub i Lowestoft på den engelske Nordsøkyst. Klubben har taget besætningen under sine vinger og behandler den med udsøgt britisk venlighed.
16 andre besætningsmedlemmer, der skal hjem til arbejde og familie, stod af og rejste hjem her til morgen, søndag.
Hele besætningen var altså samlet for nogle få timer og det lykkedes i en mørk nattetime, at få fotograferet stort set hele besætningen sammen, hvorefter alle løb ind yachtklubben for at nå en sidste engelsk øl før lukketid. Øl er tilladt på land, når Havhingsten ikke skal i søen dagen efter.
Siden torsdag aften har Havhingsten ligget til kaj i Lowestoft Marina af to årsager. Dels skulle en del af besætningen som nævnt udskiftes efter 635 sømil. Men skibet har også ventet på den rigtige vejrudsigt til den fire - fem døgn lange tur over Nordsøen, som gerne skal ende ved indsejlingen til Limfjorden. I skrivende stund tyder meget på, at Havhingsten afgår tirsdag, men vejrudsigterne skifter hurtigt i disse døgn og et højtryk er formentlig på vej ind over Danmark og byder på østlige vinde i slutningen af ugen. Dét er ikke lige den vindretning, som står på Havhingstens ønskeseddel.
De 16 nye har for en stor del fulgt Havhingstens sejlads fra Dublin på hjemmesiden og i dagspressen, som stadig dækker det marinarkæologiske forskningsprojekt tæt. En af dem er skovarbejder Henrik Hansen fra Randers, som skal fungere som hovmester i kabyssen. Han sejlede med på halvdelen af turen mod Dublin sidste år.
”Jeg noterede mig selvfølgelig særligt beretningen om turen ned gennem det keltiske Hav mod Lands End og det lød ret voldsomt. Og jeg er klar over, at mange var hårdt ramt af søsyge, siger Henrik Hansen”.
”Jeg skal stå i kabyssen og hjælpe Jens. Han er bossen, for det er ham, der har erfaringen. Der var en, der sprang fra, så tog jeg opgaven, og jeg tror ikke, at der var nogen kø for at få tjansen”.
”Mine forventninger er først og fremmest at få mulighed for at krydse Nordsøen for sejl, for jeg var med, da vi blev tvunget til at tage slæb på en del af stykket over Nordsøen sidste år. Jeg er lige glad med, om det regner eller stormer, bare det blæser, så vi kan komme af sted, siger Henrik Hansen.
Socialpædagog Martin Rather er også lige landet fra Danmark. Han er i en hel anden situation end Henrik Hansen, der kender Havhingsten godt. Martin Rather har sejlet to ture på Roskilde Fjord med skibet - det er stort set hele hans sejlerfaring.
”Jeg har været på Havhingsten hjemmeside hver dag. Og jeg har læst med et helt andet perspektiv i forhold til sidste år, fordi jeg selv skulle være med. Og jeg har da tænkt over, om jeg bliver søsyg, for det er der jo mange, der har været. Jeg er overhovedet ikke nervøs for de udfordringer, der ligger forude. Jeg skal nok komme igennem, om det så bliver stående eller liggende med søsyge. Jeg er grundlæggende spændt på de oplevelser, som venter”.
”Mine motiver for at deltage er nok først og fremmest en nysgerrighed for at se, hvordan en besætning, hvoraf en del lige som mig ikke har ikke har den store sejlfaring, kan få samarbejdet til at fungere under de ekstreme forhold, som er på Havhingsten. Jeg vil gerne prøve mig af i den situation. Og så er hele projektet omkring Havhingsten stort tænkt og grundlæggende hamrende fascinerende, siger Martin Rather.
Arkiveret
16 gode nye kræfter til besætningen
Udgivet: 20/07-2008
Arkiveret: 31/12-2008
Arkiveret: 31/12-2008
Og et kærligt farvel til 16 gaster, som har slidt for projektet på de 635 sømil fra Dublin til Lowestoft
Oprettet af Lars Normann